ha, baru hari ni aku tau kenapa puding koktel aku keras. rupa-rupanya, sebab agar2. dari puasa tahun lepas aku fikir, apesal la aku punye puding koktel ni keras. itu pon lepas sembang2 dgn shahrir. dia gelakkan aku. sungguh kurang asam betul :) so sekarang, sudah tahu lah. guna corn flour aje.
cara-cara yg ditemui adelah (ini dari chef shahrir)
letak air dalam periuk. air 1 cawan.
masuk tepung jagung sket2 (1kg tepung jagung) - kacau2
buat la sampai habis tepung tu, kalu pekat, tambah le air
masuk putih telur (4-5 biji putih telur) - kacau2
kalau rasa pekat, masuk la air sket2
juga dapat resepi camane nak wat aising :) huh, bila mau jadi realiti? tengok lah kalau rajin.
3 comments:
do share me dear.. i wanna do oso..
but pudding itu takde ke perasa pewarna?? erk, soklan ba alip ngong sebenarnye.. but, nanti rase tepung?
itu lah. rasanya mesti la jadi warna kuning kan. sb tepung jagung kan kalu kena air dia jadi warna kuning. ada masa kita boleh test :) pls share me ur lasagne yg ada cheese. ke ape nama dia. ala yg kita masak (kita?) masak dulu. sedap sedap sedap lapar lapar.
haaa, will email u ok... mwah cikit
Post a Comment