Wednesday, April 15, 2009

Mahal

Semalam ada pasar malam @ Sri*Manja. Apa yang aku suka pasar malam ni adelah yang jual makanan adelah Melayu. Surrounding yang selesa untuk membeli makanan. Ada 1 gerai, jual nasi kerabu, nasi dagang dan juga laksam. Untuk buat nasi kerabu, tak susah, tapi kalau setakat 2 orang makan, rasanya, baik beli. Kalau hujung minggu boleh jugak buat sendiri.

Isunya adalah, nasi kerabu lauk daging bakar (my grandma's is superb!) dan solok lada, without tumis (juga, grandma's is the sedap-est!), harganya adalah RM4. Mahal tak? Mahal kan? Kadang-kadang kurang faham kenapa orang boleh charge mahal-mahal. Nasi kerabu yang jauh lebih sedap yang aku beli dekat masjid dekat ngan rumah kat kampung, yang mana ada ayam bakar, tumis, dan bahan-bahan biasa dalam nasi kerabu, hanya RM2.50. Or mebi akan akan respons yang cakap "Daging mahal." OoooOO macam tu ek?

Tapi, how about laksam? I can get RM1 laksam with same quantity of RM2.50 laksam here, here in KL. Ape ke hal la mahal sangat weii.. Modal nak buat tu tak de la sampai kena naik Gunung Kinabalu nak cari bahan-bahan dia. Cekik darah betul.

Oooohh yee... Iman dah pandai nak bangun dari car seat. Talking about car seat, we need to get him a new car seat. Banyak option. One of them is this. He has been so active lately. Banyak benda baru dia belajar. And today, I introduce him the very first veggie - carrot. So orange :o

video


Ya Allah.. rindunya aku. Tapi hidup mesti diteruskan.


With love,

9 comments:

Rozalinda Ghazale said...

nice signature, i want one

Wafaa said...

Ooo sile sile. Boleh create senget. Tak senget.

http://www.mylivesignature.com/

yumyum said...

wafaaa, now im terliur! i think im a kelantanese in my past life sbb suuukee gila nasi kerabu, solok, laksam, budu etc ( anything kelantan)hahah. tapi mmg betulla mahal gila derang charge for those dishes nowadays. kat putrajaya ni nasi kerabu KOSONG harga 4.50! wth?!

haidatul_s_h said...

aku pun mula addicted dengan nasi kerabu.. tiap2 hujung minggu mesti nak sarapan nasi kerabu. dah tak kisah dengan kaler biru dia.. :p

kat kota d'sara, kalau dengan ikan goreng rm3. tak tau la itu reasonable ke tak...

Wafaa said...

Cikyam: Ape yg mahal sangat tu? Cekik darah tu. Drakula. Huhuu.

Aidat: Kalau aku buat, warna kuning sebab aku taruk kunyit sket sebagai pewarna hehehe. RM3 ada ikan goreng mcm dah ok kalau kat sini. Ohhh nenek aku punye signature ikan celup tepung.. perghhhh sedapnya

iyma said...

sumer brg mkn mahal skarang..pelik..dulu alasan minyak naik, skarang dah turun, so ape lagi..benci kan..tp nak x nak kena beli gak..sbb it is necessity..hmmm

weh..iman buas gile..geram aku tgk! dah la comel... eeeiii...eii..geram!!! :)

Wafaa said...

Imah, itu belum tahap separuh badan keluar dari car seat. terpaksa stop tepi jalan betulkan dia balik.

aieesha.salleh said...

hehehe.. mek, ko kena pakai car sear besar dah.. yang mothercare tu aku nengok secara live sangat comfy.. dan juga, kaler sangat cun gitu

Wafaa said...

A'a memang nak kena cari yang besar. Tapi yang skang elok lagi. Nak2 kalau dia tido, elok je dok dalam tu