Monday, October 19, 2009

Brush ur teeth sayang


Iman dah ada 8 gigi. i've been trying to brush his teeth everyday. Sometimes he's easy, sometimes not. Seperti pagi ini. He was like geleng-geleng tak nak brush his teeth. Sabar je la si Ibu ini.

How to make brushing teeth is an interesting activity? How? Brush while playing? In the morning?? Oh tak cukup masa. Unless I woke up as early as 5am to prepare everything. Macam hari ni, I made french toast for Iman tit-bid box and for Husband's breakfast. Then cuci pinggan mangkuk periuk belanga segala, kemas dapur a bit. Meja makan pon nak kena cuci jugak. My bad sebab tak buat semua tu sebelum masuk tidur. Masuk tidur awal semalam sebab nak tidurkan Iman. I want to make a fix bedtime for Iman. 9pm can? Ke dah lewat tu? Tapi Husband balik kerja lambat. Earliest is 8pm. So, masa untuk spend dengan Iman berapa minit aje? Plus, Iman sangat aktif di malam hari. Panjat sana sini. Penat Ibu nak kejar dik.

Eh lari topik.

Ape-ape pon, Iman kena berus gigi jugak.

Btw, betul ke tumbuh gigi awal lambat berjalan? Iman tumbuh 2 gigi masa 7 bulan. Awal ke lambat? Now 8 batang.

Tak ape lah belum boleh berjalan. Take your time. Dah boleh berjalan karang, kita pi ronda-ronda kat taman ok :p

8 comments:

ellyWong said...

elly pun tgh try nak bagi insyirah fix bedtime. tapi selalu lari ajer. hehehe...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

selalu nuha tido by 9 pm tapi now ealiest by 10pm..huhuhu..dier dah pandai kuar sendirik dari bilik bila dier tak mo tido..kadang2 aku tido dulu..

nuha tumbuh gigi cepat jugak dan cepat jugak berjalan dari aku..hahahaha

aieesha.salleh said...

ashraf selalu 830 to 9pm dah boom boom.. and sejak dah setahun ni, dia tido sampai 7 am.. hehehhe..

eh, berus gigi iman guna ubat gigi apa? dah boleh guna ubat gigi ek? aku ni dok laa berus ngan air je lagi.. hadoi!!!!

Wafaa said...

Elly: Insyirah time tido lari2 gak ke?

Eliss: anak aku kuat betul main. aku dah mengantuk tapi dia steady je lagi.

Aishah: yg dia guna sekarang lupa lak nama ape. tapi rasa oren. hehehe

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

owh.. Iman saya lagi lambat.. huhuhu..!!~ 1tahun 2 bulan baru ada 4gigi... jalan pun belum boleh lagi.. TAPI.. dia memang banyak cakap.. ntah ap2 yg dia cakap ntah.. BAHASA JERMAN..

iyma said...

ada kaitan ke tumbuh gigi awal dgn jln lambat? x kot..sbb ada anak kwn aku, jln cepat (b4 sethn dah pandai jln), tumbuh gigi cepat & pandai ckp pon cpt..tp selalu sakit & kuar masuk hospital..so, xpelah iman lmbt jln pon..asalkan dia sihat.. :)

eh, iman dah baik demam?

Wafaa said...

Jue: Izz Iman lak cakap Jepun kot. tatatatata..

Imah: Iman dah tak demam. selesema & batuk je ada lagi. habiskan AB.

~Sasha Farina~ said...

9pm oklah tu. kalau dapat lagi awal lagi bagus... tapi kesian tak dapat spend time dengan ayah/ibu.

akak nyer anak dara, 7 and 9 tahun, 8.30 zassss.. kena perambat masuk tido. yg kakak susah skit.. yang adik kadang kadang 7.50pm dia dah lelap!