Wednesday, December 09, 2009

Fat. Go away

I'm getting fatter and bigger. Tapi belum sampai tahap nak meletup. My mom pon ada tegur "Pipi nampak naik. Hari tu kurus kering". Haaa... camane tu.

Aku tak pernah diet. Jadi mari lah kita sama-sama muhasabah apa yang kita makan setiap hari. Tak boleh jadi membiarkan badan membesar dengan jayanya. Kang tak muat baju, kena beli baju lain. Membazir je.

Let's kurangkan makan. Bukan tak makan langsung tapi kurangkan.

Daripada makan kueteow goreng + buah utk breakfast, makan 2 keping roti dan segelas susu.

Daripada makan tengahari dengan nasi putih penuh 1 pinggan + buah + lauk ayam merah yang sedap tu, makan bihun sup sahaja.

Daripada makan malam dengan nasi putih 1 senduk dan lauk sikit, makan roti dan segelas susu cukup lah.

Boleh ke?

9 comments:

yumyum said...

oi wafaaa ko mana ada fattt, aku ni yea la fat. hehe

tapi betulla kena revise balik eating lifestyle untuk kesihatan sejagat.

selamat memperbaiki diet!

Wafaa said...

i think i am mengembang je weii.. camano nih. poning den

Rozalinda Ghazale said...

pegi tanya dietician wei. camtu ke ejaan dietician? mcm salah je..

aritu gi kelas2 parent2 ni...org yg cakap pasal diet tu...sumer bende ni dia kaloriii...sampai kan air kotak pon dia tanya...what is the calory written on it? i think its 165 (or something like that)"
kitorang jawab la..no la..65 only..
dia kata "oh then, i dont feel guilty if i drink this today...coz yesterday i already drank one.."

huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...gilaks ah. kalau aku...takat air kotak. i dont care :P tapi mungkin aku akan care bile aku tak muat baju dan seluar..wahahaha

khairul nizar said...

gumuk pon takpa.. janji sihat..

ellyWong said...

mengembang? amy pun. hihihi..

wafaa kalau kat sini die suruh eat 5 time of small portion.

ajan said...

hehehehe.
I have been trying to kurang makan, beli cereals for breakfast instead of nasi goreng... tetapi.

Satu hari sahaja berjayanya!

Wafaa said...

uih.. air kotak pon boleh rasa bersalah kalau minum banyak? lain la kalau pekena roti canai telur

Wafaa said...

hari ni, i take my 1st step. pagi ni makan 1 keping roti wholegrain fibremeal gardenia tuh. haha.. semoga niat murni ini berjaya. cepat Amin semua :p

aieesha.salleh said...

hmmm, tu lah.. issue diet ni memang dari dulu pun jadi persoalan kan..
tapi zaman kita sekarang ni, kite kena diet untuk kesihatan rasanya kan..
hihih..