Saturday, December 12, 2009

mesin jahit

My mom pandai menjahit. Masa muda remaja dulu-dulu kala, she attended sewing class handled by a chinese tailor at pasir mas. Ada lagi kedai tu sekarang. A few years ago, rasanya 2002 kot, my mom purchased her 1st portable sewing machine. And it was an epal. Ada seorang kawan yang introduced her. Bila ada someone datang rumah and demo the machine, my mom teruja semacam and discussed with arwah Baba. Dapat green light, dan masuklah ke rumah sebiji mesin jahit epal. Masa tu, aku try la jugak sikit. Best ok. Dan masa tu, tak tau berapa $$$ sebijik. Dan juga taktau mesin brand tu glamer. All i know is Singer sebab my mom ada beberapa biji mesin jahit singer. She even has mesin jahit tepi.

Now i know that epal is not that cheap. It can reach 3k per machine. Perghhh. My mom's was 3k. She loves the machine so much. Dulu tak tau nape la mama suka sangat ngan mesin tu. Rupanya it can do a lot of things. Dan tak pernah buat hal. Thank God. My mom selalu bagitau, kalau nak beli, beli yg portable. Jimat ruang.

She even sent me to belajar menjahit when i was on my semester break back in 2003. Belajar dengan kawan my mom. Buku pattern tah ke mana :p Sempat la jahit sepasang baju kurung. And, I made my husband (masa tu boyfriend lagi hehehe) sehelai baju melayu. He wore it during our unplanned engagement. Yes, u read me right. Unplanned engagement.

After months of postponement, i finally bought myself a sewing machine few months ago. It was Singer 8280. It's cute. And white. Haha.. rasanya semua machine warna putih. Kalau ada pink or baby blue, i'll go for that :p

Ini kali kedua guna singer's portable. 1st time guna pinjam auntie's, weeks before masuk rumah sekarang, back in 2007. Guna untuk jahit langsir. I told my mom, "kak long jahit sendiri langsir. Senang je rupanya." Hahaha.. ni kalau dapat mesin industri ni, laju je tekan pedal.

Mine only has 7 pattern. I adore the one with electronic setting (lupa model). Wallaweyy.. gile banyak pattern. Up to 40 i think. For warm up, 7 pattern ni pon dah ok.

And now, let's make some project. I'm done with 4 projects. A few is in the list. Hehehe.. poyo jek. Lenguh menjahit manik, kita tekan pedal plak. It's fun.

9 comments:

nizaa said...

ya ya...aku ingat. dulu pun aku penah tgk ada org demo mesin epal..uii macam2 bleh design...tp mak aku tak pandai menjahit, so tgk ja la...hahahah

Wafaa said...

kretip betul mesin tuh

ellyWong said...

elly pun nak beli satu soon! :D

aieesha.salleh said...

huhuhu.. sangat seronok ek portable.. aku guna mak aku nyer, yang ko kena pijak manual tu.. letih mak oih... lama2 tak sentuh dah.. ekekeke

e.l.i.s.s.m.i.e said...

yg tekan pedal sampai sudah aku tak reti..mak aku kata aku jenis kaki mati..hampeh..seb baik aku leh bawak kereta, diorang ingat aku tak bleh bawak kereta sampai sudah..hahahaha

Wafaa said...

elly: u shd buy one. bole buat skirt kiut2 for Insyirah

Aishah: yg manual tu gedek-gedek-gedek-gedek bunyi dia. lenguh mak.

Eliss: uihhh... nnt ko buktikan ko boleh kayuh basikal plak.. hehe

iyma said...

adik2 ipar aku pon baru beli mesin jahit epal ni..riban2 ke harganya?? hoho..dorg buat business jual beg, baju yg dorg jahit sendiri & mampu beli mesin jahit yg hebat! bagusnya budak2 tu pandai carik duit... (tetiba aku kagum)

try tgk http://seamstresses.blogspot.com/ kalo nak tgk collection dorg...

Wafaa said...

adik2 ipar ko tu beli sorang satu ke mesin epal tuh? mesin aku RM700 jek. hehe

iyma said...

x lah..dorg beli share sbb mak mertua aku bising dorg selalu kacau dia menjahit..aku x tau la berapa harga yg dorg punya tu..tp bleh buat mcm2..and every week dorg pegi class utk belajar function mesin tu..

aku?? x minat menjahit..hehehe :P