Wednesday, December 16, 2009

nak share pasal Iman hehe

Iman sekarang sudah 14 bulan atau 1 tahun 2 bulan atau setahun dua. hehe.

  • 100% pass walking test. berjalan merata now. He even try to run the other night. Rilek-rilek. Jangan lari-lari. Kang tergolek.
  • Less day nap.
  • Bangun min 2 kali tiap-tiap malam.
  • Eat a lot.
  • Sensitif. Ye, sensitif. Taktau dapat dari mana. Cth situasi: Aku sampai depan pintu rumah bbsitter. Bagi salam, dan Iman nampak. I hide. Dia punye melalak, haiyooo.. bingit telinga. Cuba pujuk, tapi lambat betul termakan pujuk tu.
  • bbsitter bagitau, Iman said "cape", sambil tangan dia tunjuk kat satu gambar dalam album. Cape tu Iman?
  • If we babab him, he'll babab balik. Oh ini bahaya. Meniru lagi.
  • 100% naik baby swing seorang diri. Kena selalu berjaga-jaga.
  • Suka buang barang dari balcony. Last week, he threw my Tupperware. Sob sob. Bila turun dan cari, Tupperware yilek, but i found vacuum punye kepala. Haaa?? Esoknya, terus pasang jaring plastik. Tapi tetap ada usaha gigih untuk buang barang, cth huruf C from his train toy. Kan dah tak cukup ABC tu. Camno tu?
  • Iman tu rasanya tak suka tengok cartoon. Rasanya la. Tapi bila ada iklan yg ada kucing, wah, kalau boleh masuk dalam tv, dia masuk kot. Oh, last time dia tengok ninja warrior. Amboi, kemain ek, menyandar kat sofa, dgn remote kat tangan, menepek sebelah ayah. Elok la 2 beranak tu.
  • Iman sangat pantang bila tengok kami bermanja-manja. Manja-manja is like aku baring atas paha husband. Dia akan datang dan cuba untuk berada di tengah-tengah.
  • Sekarang bila nampak aku siap-siap pakai tudung, terkedek-kedek Iman datang, berdiri sebelah bonda dia, sambil tangan pegang seluar aku. Haiyo.
  • Bila ayah dia muncul di muka pintu and I said "Iman go salam Ayah", dari jauh lagi Iman hulur tangan sambil terkedek-kedek menghampiri Ayah. Suka betul salam-salam.
  • He likes to kiss too. Ibu, Ayah, nenek, kak Alia, bear, Patrick, bear, apa2 sahaja dia nak kiss. When we say "Iman, saaaaaayang dia" he'll "mmmmuah". I think he get the Muah thing bila Elmo sebut muah. I think la. hehe.
  • baru ada 8 batang gigi. Belum tambah gigi ke-9.
  • Gigi? Masih susah nak gosok gigi. Sometimes kena amik patrick or Bear, dan kena gosok gigi diorang dulu baru la Iman nak gosok gigi. Haiyaa..
  • Sama gak kalau dia lebihkan main daripada makan. Kena suap kat barney dulu, baru Iman nak makan.
  • Bila nak tidur malam, he'll like tergolek-golek, merengek-rengek sebelum tidur. I'll n3n3n him dan dodoikan dia macam baby-baby baru dia tido
  • Cannot tido atas katil sebab he'll like to bergolek dari hujung sana ke hujung sini.
  • Kick ball belum pandai. Sekali je dia kick, pastu dia kejar dan amik dgn tangan. Kick, pastu kejar lagi dan amik dengan tangan. Hmmm..
Mak aiihhh panjangnya. Errr... tu macam recap dari perangai-perangai Iman.

11 comments:

Atia Adina said...

hahahha...makin besar makin banyak kerenah kan???penyeri hidup

Norfazidah Binti Saari said...

samanya perangai Iman & Nia

Wafaa said...

Hi Atia Adina. Pernah nampak kat blog Eliss. Ye. Anak ni makin besar, makin upgrade perangai dia. Mari kita doa semoga anak-anak kita jadi anak yang baik. Amin.

Zie: Bila la agaknya Iman dapat ber'playdate' dgn Nia dan adiknye :p

ajan said...

Banyak gigi dia!
Comel kan budak-budak ni? Suka betul.

nizaa said...

ala tomeinya nk kena suap barney dulu baru dia nak makan..hehe. barney tu dah mcm bestfren dia kot..dan anak sulung ko...hehehe..tetiba dah beranak ramai..

Wafaa said...

Ajan: orang kata gigi tumbuh awal dan byk, lambat bole jalan. orang mana ntah kata. tu yg 13 bulan baru dapat jalan

niza: tuh la. tetiba ramai anak plak - Barney, Patrick, Bear, siput, hippo. haaa.. 5 orang. Fish lagi. Kadang2 Pooh kat tv tu pon aku kena suapkan. Haiyoo

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nuha dah tak bangun malam dah sebab dier tido kul 11 paling cepat :P
senang kerja aku..hehehe

aieesha.salleh said...

waa, iman sedang membesar dengan sihat bagaikan juara :)

alaa, orang kata baby boy memang lambat sket dari baby girl.. yang penting anak anak kita sihat kan. lambat atau cepat, itu development growth derang.. huhuhu

Wafaa said...

eliss: Nuha tido lambat ek? bangun kol bape? Iman kadang2 bangun lambat. kol 7 sedap tido lagi. kesiannya kena kejut bagi2 buta sb nak pegi umah nenek ngasuh dia

Aishah: tak kisah la, lambat ke, cepat ke. lain budak lain perkembangan dia. hari tuh ada suara2 tanye bila Iman nak jalan. Haa.. amik kau, dah nak berlari dah.. hahahaha.. boleh masuk lari dalam guni dah kekeke

iyma said...

iman buang tupperware?? hahaha..dia x tau berapa harga brg yg dia cmpak tu..ish..pasni jgn dia campak hphone ko dah la.. :P

Wafaa said...

Imah: henpon? 1 hari henpon aku hilang dalam rumah. dah la silent. haru aku nak mencari. last2 aku nampak dia cuba nak selit henpon ayah dia kat celah almari hi-fi. oooo... situ rupanya tempat harta karun dia.