Thursday, August 12, 2010

Iman & perkataan

Beberapa perkataan baru yang selalu Iman sebut.

  • aying - baring. Maksudnya, dia suruh aku baring sebab dia nak n3n3n.
  • antek - cantik. Maksudnya, bila dipakaikan baju atau seluar, atau kasut.
  • atan - makan. Maksudnya, Iman nak bagi makan fish.
  • ishhh... ane - Fish, mana? Maksudnya, bila dia bagi makan fish tapi fish lambat keluar.
  • ayek - Naik. Maksudnya, nak naik/turun.
  • tutuk - Tutup. Biasanya digunakan bila dah habis n3n3n, dan tarik baju aku tutup n3n3n. That's tutup.
  • yek yek - Bila geli atau tangan kotor. Kalau tangan kotor, dia akan minta dicucikan.
  • tu-tu-tuuuu - Oh Tootles (Mickey Mouse Clubhouse). Selalunya bila dia sebut ni, dua-dua tangan dia letak kat pipi, sama macam Mickey Mouse buat. Ini maksudnya, nak tengok video Mickey Mouse kat laptop.
  • dah - Dah. Paling banyak diguna lepas mandi. Biasanya, I'll let Iman main dalam bilik air. Bilik air dah penuh dengan mainan dia. Bila dah habis mandi, dia akan angkut mainan dia dalam bakul dan keluar. Lepas tu datang kat aku cakap "Dah". Tandanya, dah habis mandi/main.
  • n3n3n - my milk
  • Shuu - bottle milk
  • ayer - Air.
  • nanak - Tak nak.
This is a note for me. Bukan nak tayang anak pandai cakap apa.

11 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

n3n3n , nuha sebut nak p3k :p ringkasan dr k0p3k :p

Atia Adina said...

nanak...atia sebut anak....paling banyak sebut dah...paling clear sebut nak air & ayah....sebut ibu...tak pandai2.....selalunya jadi arbu.....

-ad-

aieesha.salleh said...

wakakaka. siap ada statement bukan nak tayang tak tahan tu.. hehehe..

yes, it's good to remind ourselves kan. sebab, later2 bila baca balik, sure tersengih

ajan said...

statement tu penting tu. MAna la tau kan?

Banyak betul cakap dia ye. Banyak yang 2 syllables pulak tu. Kimi still 1 syllable lagi.

Comel kan bila bdak2 ni dah pandai cakap? Geram je tgk.

Anyways, selamat buka puasa wafaa!

efa fairuz said...

hehe.. comel yg die sebut 'dah' bila lepas mandi, dengan hangkut bakul mainan semua.. eh boleh bayangkan la.. comel! hehehe

Wafaa said...

Eliss: Intro benda tu (hahah benda tu??) sbg n3n3n. So, dia sebut la n3n3n. Tapi p3k tu pon cute gak. Hahaha..

Wafaa said...

Aishah: hihiii statement tu mmg saje letak. kot ada yg kata "hek eleh.. tu pon nk tulis."

Wafaa said...

Ad: Kadang2 Iman sebut gak 'ibu'. Tapi biasanya 'yayah' la dia sebut. Tu pon jarang2.

Wafaa said...

Ajan: Tak ada la banyak 2 syllables, jarang-jarang keluar.

Wafaa said...

Efa: Bayangkan juga dia keluar tanpa berpakaian. hihiii

Anonymous said...

Nice fill someone in on and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you on your information.