Sedang asyik si isteri di dapur, tiba-tiba si suami masuk, menjenguk si isteri.
"Eh, sayang beli peria?" Lalu si isteri terpinga-pinga, dan terus membelek 'petola' yang dibelinya. Dilihatnya pada 'petola' itu tertampal tag yang tertulis PERIA. Si suami gelakkan si isteri yang tak kenal sayur. Si suami terus ke laptop dan google for petola. Dan, si isteri pon terus bersiap untuk ke kedai, bagi mendapatkan petola yang sebenarnya.
Aiyaaa... camane boleh tertukar ni...
Peria
Petola
Selepas kejadian tersilap beli, si isteri akhirnya berjaya memasak petola tumis air dengan jayanya.
Ini bahan-bahannya.
Petola - dipotong
Suhun
2 bawang merah - mayang
2 bawang putih - mayang
Air secukupnya
Telur - 1 biji
Gula/garam sebagai perasa
Cara-cara
Tumis bawang. Masukkan air. Masukkan petola & suhun. Bila dah masak, baru masukkan telur, kacau. Masuk perasa, siap.
4 comments:
owh, ini ditempat kelahiran abahku, namanya 'ter ner' :P celur cicah budu pun sodap..last week br makan :D
tak pahit? aku ni tak makan sayur mayur
tak..manis ler..peria baru pahit :D tapi sedap jugak cicah budu peria tuh..tapi kena rendam air dulu laa...
rendam air baru hilang pahit?
Post a Comment