Tuesday, February 17, 2009

Post untuk cikyam

Question by Ayra's mommy

by demand nak tau camne ek? skang ni keje bangun minum bangun minum macam
baaanyakk je. ke nanti dia kurang frequency tapi more tu volume? aii banyak nak
tanya . takpe ke?

Jawapan dari yang baru 4 bulan jadi mak. I put in points ye cikyam :)

  • Ada train Ayra guna botol tak? Penting train guna botol sebab nanti nak tinggal dia dengan bbsitter sepanjang kita keje, InsyaAllah senang.
  • What i did was i give EBM to iman start with small bottle, yg 2 oz tu. The amount tu akan bertambah sket2 ikut pertambahan umur dia.
  • Nak tau dia cukup ke tak minum guna botol, bila 2 oz tu dah habis, dan dia macam lapar lagi, then you'll know that 2 oz tu dah tak cukup. Then topup jadi 3 oz pulak.
  • Iman pulak, I gave him 3 bottles of 3 oz, masa mula2 start kerja lepas confinement. And 1 extra bottle kot-kot tak cukup.
  • Then his nenek kata "Iman dah tak cukup dengan 3 oz". So I gave him 3 bottles of 4 oz. Macam tu lah. Now he needs 4 bottles of 4 oz. Tapi pernah sekali his daddy jaga dia, he could finished 6 bottles of 4 oz. OMG. Haus ke?
  • Paling penting, must have 1 extra bottle. Stand-by kot-kot Ayra tak kenyang :)

To full breastfeed ni, banyak sikit kerja kena buat. Orang kata 'renyeh'. It's not simple and easy punya mission. Tapi berkat ketekunan dan a lot of patient, you'll appreciate every single drop of your breastmilk. Kata-kata semangat untuk diri sendiri which I said everyday is EBM is the only connection to me and Iman, while i'm apart from him.

A few items kena stand-by untuk buat adelah:

  • cuci semua botol untuk bekalan EBM anak
  • cairkan EBM dan panaskan EBM
  • prepare EBM dalam setiap botol
  • prepare breastpump untuk bawa ke tempat kerja. This includes basuh dan sterilize (can skip if you want to)
  • balik rumah, simpan EBM dalam botol/storage bag untuk EBM, keep it by 3oz or 4oz or 5oz, up to you. This one is to ease you to manage urusan membekalkan anak ke tempat pengasuh.
  • label by date. Penting sangat nih.
  • simpan EBM dalam tempat beku kat atas tu (fridge). Kalau boleh susun ikut tarikh. First in first out (FIFO).

Banyak kan? Tapi seronok, trust me.

Anything, you can email me :)

12 comments:

yumyum said...

ada train. alhamdulillah she doesnt complain at all. hehe

oo kiranya macam buat test day la satu hari dia minum banyak mana masa dah dekat nak masuk keje camtu eh?

tq tq tq. info yg membantu (^-^)b

Wafaa said...

ada additional lagi. tadi belum habis taip :)

Wafaa said...

kalau boleh 2 minggu nak masuk keje tu dah boleh test. sb kita tak tau bila dia feed direct, banyak mana dia minum. kadang tu, dia saje je nak 'rendam' :)

yumym said...

haha i like the word rendam. betul2. bila kuis2 sambung nyotnyot blk.geram je.hehe

yumyum said...

ehh ada lagi satu soklan. maknanya kita yg kena thaw dulu ebm tu b4 bawak kasi babysitter? bukan bagi terus dia buat later?

Wafaa said...

oohhh. up to you. me, buat sendiri lagi puas hati. plus, nak senangkan kerja orang yg menjaga anak kita tuh. dia tinggal panaskan aje. for me lak, it's practical that way.

plus, i memang siapkan 4-5 botol dan taruk EBM yg dah siap2 cair. so dia minum dari botol tuh.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

walaupun aku menyusu malam dan weekend jer tapi aku berpuas hati dah daripada tak menyusu langsung utk anak2...Insya Allah, nanti aku kuatkan lagik semangat ni..huhuhu..

iyma said...

hmm..nak baby jugak :(

Wafaa said...

Eliss: ini untuk kuatkan semangat kawan-kawan yang nak ber-full bf :)

Imah: kalau belum period,kau wat aaa test

aieesha.salleh said...

eliss menyusu malam and weekend je? hehehe *macam familiar je*

dah tu kat buat stock ke?

iyma said...

aku dah period lar.. :(

Wafaa said...

Imah: takpe. enjoy ur honeymoon dulu. nnt usaha gigih lagi. tingkatkan frequensi hahahahahahahaha