Tuesday, February 24, 2009

When it drops...

Aku rasa gundah. Rasa takut. Rasa sedih. Baru 4 bulan lebih aku menikmatinya. I enjoyed it since day one. I have put my full passion on it since the day I figured out I was pregnant back in February last. I was so determine and bersemangat for it.

Tapi bila dah berkurangan for this past 2 days, aku rasa sangat takut. From 15 yesterday, it dropped drastically today. Only 8 after 3 session. Waaaa sedihnya.

Apetah lagi bila dengar cerita pasal anak dah tak nak menyusu direct. Takut. Sedih. Sooner or later, Iman will do the same thing. Dan itu lah yang paling aku takut dan sedih.

BUT,

I know I shouldn't give up. There are many solutions and tips to increase it. I have to try those tips. I have to do that for Iman. I've been his milk supply for almost 5 months. OMG. 5 months???? Biar betik. One more month to go for solid food? Then feeding set hunting begins! And, another 6 months for him to be 1-year-old??? Then to think how to celebrate it. Uwaaaaaaaa... my baby sayang dah besar. Rasa macam baru je semalam Iman selalu keluar tengok dunia yang indah ni. Then now I know how Kimora Lee Simmons felt when her daughter Ming straightened her very beautiful curly hair. KLS nangis, dan kata "10 years from now she'll be 18-years-old. And then getting married". Ahaks.. lawak pon ada. Tapi betul. I felt the same thing.

13 comments:

Norfazidah Binti Saari said...

apsal ni wafaa?x paham la..

Wafaa said...

ini kes bila pam susu berkurangan dari biasa. emo. period. tapi tak period. huhu.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

iman kurang request ker?nuha still nak nenen lepas botol :D aduhai..and Alhamdulillah, malam2 memang fully bf..

Wafaa said...

nope, bukan masalah Iman. ni masalah Ibu dia yang dah 2 hari drop milk supply bila pam huhu.. Iman tu dah minum 5 botol masa ngan pengasuh. jadi, aku kena prepare dia 5x4oz = 20oz EBM sehari.

kalau ikut perkiraan aku kena express sekurang-kurangnya 16oz. next day feed bagi dia 12oz fresh EBM dan 8 dari stok.

tapi kalau hari ni aku cuma dapat 8-9oz for 3 sessions, camane aku nak catch up dengan high demand dia??

uwaaaaa mak takut!

Wafaa said...

haha siap ada kira-kira tuh kuikuikui

im_an_ibu said...

wafaa~~

jgn sedey2... i experienced such situation gak tp actually itu sume mindset jek. just keep on pumping but this time u need to pump regularly. perhaps every 2 hrs. my bf is decreasing now but i'm doing my best to increase it. so, let's join the club!! u r not alone my dear.

eh, jap2, u preggy ke?

Wafaa said...

tuh la. kena kental sket pump.

preggy?? soalan yg sangat ditakuti buat masa sekarang. erk.. takut lak..

aS_c0mei said...

kehkeh..sbb aku blom join club keibuan mu..aku tak paham pon ape mende ni sume!tp insyaAllah,one day nnt aku akan blaja dr mu ye puan wafaa!!kehkehkeh

wafaa said...

As, alkisahnya ni pasal pam susu :)

iyma said...

aku paham cite..tp aku x paham kenapa nak sedih?
hmm..x de perasaan keibuan lagi ni..
kena cpt2dpt baby!!
tp kitorg nak duk jauh, lagi susah...bingung!

wafaa said...

aku je kot ter-over sedih sebab 2-3 hari susu drop sket. ye aaa sebab itu je makanan anak aku. degil tak nak campur. kuikui

iyma said...

x campur cukup ke eh?

tp kejap je lg kan? pasni dia bleh mkn dah kan?

Wafaa said...

ok jek dia full breast-fed. 4-5 botol sehari.