Tuesday, April 28, 2009

How i prepare iman's food


  1. Combined of carrot puree and blended baby rice
  2. Combined of apple and plum puree with blended baby rice
  3. Plum puree
  4. Bekal harian untuk Iman
  5. Combined of plum puree and blended baby rice
  6. He has big appetite.
  7. Blended baby rice and apple puree
  8. Potato puree

Dah lama nak share cerita pasal Iman dan kawan-kawan makanannya. Ye, Iman ada kawan baru, iaitu makanannya. Macam-macam ada. Carrot, apple, plum, pear, bayam, pisang, potato.

Homemade and homecook Food. Kenapa aku memilih untuk d-i-y? Sebab minat, suka, dan sudah tentu rasa rewarding. Rewarding? A'a ada sedikit rasa rewarding feeling. Bila sudah memilih homemade food untuk Iman, physical dan mental mesti mau kuat. Sebab, the preparation of it can take considerable time, knowledge and effort. Yaa.. time and effort plus knowledge. Sebetulnya, kadang-kadang memang rasa penat. Balik kerja, amik anak, masak, basuh semua bekas susu + makanan, siapkan bekal untuk Iman untuk the next day, kerja rumah lain, layan anak layan suami. Sebab itu physical mental kena kuat. Walaupon ada yang awal-awal lagi dah bagi cadangan "Nanti beli nestum, bagi Iman makan", I remain silent. Lain orang, lain cara.

Solid food pertama Iman adalah pisang. Blended banana with EBM. Kenapa aku pilih pisang? Kerana pisang sangat berkhasiat, dan juga it's very easy for Iman to digest, InsyaAllah. Tapi anak ada masalah constipation, boleh try food with high fibre macam apricot, prune, plum, pear, peas.

What is my preparation? As a new mom, I did a lot of reading. Beli buku, magazine, Internet (sangaaaat bagus la www founder nih) dan last but not least, tanya colleagues. The magic word is knowledge. My personal opinion, I need knowledge. Kalau ada buku "Baby food preparation for dummies", aku beli beli tuh. Secondly, barang-barang or gadget-gadget untuk buat makanan bayi ni banyak. I use blender (tak beli food processor sebab blender kat rumah ada 2 biji), bekas nak isi puree, pen and salotape for labelling purpose, the cleanser (same thing used to prepare EBM). Ape lagi ek? Itu je kot. The bahan-bahan untuk makanan - sayur dan buah. Ada buah-buah dan sayur tertentu yang sesuai untuk baby. For Iman, I took from all resources.

How did i prepare the puree?

  • beli buah & sayur
  • basuh, under running water
  • prepare alat-alat untuk merebus atau steam - lain buah/sayur, lain cara. Steam is preferable. Rebus/steam, ikut masa yang bersesuaian.
  • drain and cool the buah/sayur. Kupas kulit, amik isi sahaje.
  • prepare blender dan bekas untuk isi puree. Bila dah sejuk buah/sayur, zaaaassss... blend. I like this process :)
  • Siap.

Senang kan? Senang je. Cuma, time and effort is the main criteria. Penat? Iye, rasa kepenatan tapi seronok.

Ok, tu sahaja nak kongsi. Harap dapat membantu siapa-siapa yang memerlukan. Terima kaseeeyyy.

Regards,

19 comments:

im_an_ibu said...

wah, i really2 salute u lar~~
sangat komited in giving the best to ur iman. (sambil dlm hati mendoakan agar i'll do the same for my iman :))

Wafaa said...

Thanks. All mommies will do the same thing, in many ways :)

kak Long Iman dah sihat??? wahh back normal.

Gee said...

very informative and rasa motivated..even though belum jadi a mommy, tersangatlah tertarik baca blog mu nie.. chayo gee..! berusaha untuk my 'future iman'

nizaa said...

fa, bukan takat iman ja berselera..aku yang nengok ni pun rasa cm sedap..btw, mom's cook is the best..wlupun apa caranya..iman kan tak bleh ckp lagi, kalau tak, dia mesti ckp cmtu kan iman kan...

Wafaa said...

Gee: mu pon blogging aaa balik

Niza: Iman tanya "bila nak pi makan ABC??" oh yee... aku pon selalu gak curi2 makan buah masa tengah siapkan dia punye makanan ngehngehngeh

esoh said...

iman dapat habiskans emuanya sekali dalam satu hari??

wafaa said...

Aishah: a'a habis. bbsitter dia kata tak cukup. tak leh ikut sangat perut dia tu

wafaa said...

eh aku rasa mcm kau tanye soalan refer to all pureed food yang aku buat utk iman. iman aku bekalkan 2-3 bekas makanan aje. lain2 tu stok.

esoh said...

ahahha.. aku tanya untuk dua2 soklan.. hehehe.. hebat iman, takpe, itu menunjukkan dia membesar sihat dan kuat

maryam said...

in the 4th pic tu, yg atas tu cube aritu kan, dia boleh detached ek? cool cool

yumyum said...

ehh lagi satu, did you thaw it first before sending the food to the bbsitter or u just leave it frozen?

Wafaa said...

Cikyam: yg no 4 tu boleh detached. nampak kecik but can fill in 2-4oz of food. cute kan?

Wafaa said...

Eh lupa nk reply. A'a i thaw the makanan dulu. buat mcm EBM. exactly treat like EBM. cuma nama dia makanan ^_^

natsuha said...

EBM tuh ape yerk????nak blajo gak nihh...

Wafaa said...

EBM = express breast milk.. ekekeke

natsuha said...

hadoii.....benda alah tuh ke...silap soklan ke nih haku??

Wafaa said...

tak pow..

iyma said...

aku rasa bila aku ada baby, aku bleh refer kat blog ko je kan , wafaa..sumer ada..informative..x payah surf2 dah..heheh :)

Wafaa said...

Aku pon banyak benda kena belajar lagi nih.