Wednesday, May 13, 2009

Cerita hari ibu

Selepas berbelas tahun, tahun ini adalah tahun pertama semua anak Mama ada dengan Mama masa Hari Ibu. All but Arwah Baba tak ada. Tapi kami celebrate awal sehari sebab Surayya nak balik Penang. Ceritanya.

Kami pulang dari hospital melawat nenek yang kena tahan sebab asma. I asked my sister Halumi to drop by at a bakery to buy a cake. So, she did that. Back in Penang last week, Surayya bought a Mother's day musical card, ekeke macam kad raya la pulak. And I took the task to bought the gift, jam tangan. Mama lost her jam tangan yang arwah Baba belikan. So, she didn't have any jam tangan after that.

We plan to surprise Mama. Jadi, kami memang buat taktau je. Kek yang dibeli diletak di luar rumah. Kad ditandatangan dalam bilik, which each of us sneak into the room, one by one, termasuklah Iman. Punye la control kad tu supaya tak berbunyi. Maklumlah, musical card. Ekekeke.. Semuanya cover baik punya, until Surayya keluarkan air dan pinggan-pinggan kecil untuk makan kek. Bila Mama tengok dia tanya "Nak makan apa tu". Tak de orang pon jawab, buat-buat tak tau je semua. Aiiyooo kantoi la pulak.

At 9pm, kami ambil semua barang (cake, card, gift) dan letak depan Mama. Tiba-tiba aku ternampak kat cake tu ada tulisan "Selamat Hari Ibu Mama & Kak Long". I said "Apesal lak ada nama aku tu?" Semua orang gelakkan aku "Haii tak ingat ke awak tu dah jadi mak budak". Aku gelak sendiri. Ekekeke.. lupa lak.

Bila Mama buka hadiah tu dan nampak jam, as i aspected she said "Eh jam. Mama tak ada jam. Jam baba bagi dulu hilang". We tried to make noise as much as we can so that she didn't drop any tears that night. Yes, it's tough. The pain is still there, dan kami cuba kekuatan for our dearest mom.

Itu sahaja cerita hari ibu. For me, cukup lah bila Iman dah pandai nak kiss pipi aku. Now he knows how to kiss me. Pipi, dahi, tangan :)


Regards,

2 comments:

iyma said...

haha..comel je ko bleh lupa ko pon dah bleh celebrate mother's day.. :)

Wafaa said...

tu la. tatau camane boleh lupa.