Thursday, May 14, 2009

main main main

Pada umur 7 bulan, Iman makin suka main dan menjelajah ke segenap ruang rumah. Apartment, besar mana sangatlah ruang tapiii Iman sangat kreatif mencari tempat-tempat baru untuk diteroka. Tapi entry kali ni bukan pasal kreatif tapi bangun main jam 3 pagi. Dah beberapa hari Iman bangun main pukul 2-3 pagi. Tak caya? Tengok jam kat dekoder Astro tu. Tapi pagi tadi, lamaaaaa sangat dia berjaga. Sambil melayan dia main, aku makan nasi. Ekekeke.. lapar lak. Iman hanya tertidur balik lepas aku tutup semua lampu. Bila gelap gelita baru dia dok diam, bergolek-golek tepi Ibu, peluk-peluk Ibu, nenen beberapa minit dan zzzZZZZzz..



Ingatkan bila dah berjaga sejam lebih, Iman akan bangun lambat. Tapi tak. Iman bangun jam 6.30pagi, macam biasa. Sementara Ibu bersiap-siap, Iman main towel rack. Goyang-goyang, tarik-tarik sejadah. Bila Ibu nak solat, dia panjat lak sejadah. Terpaksa la Ibu solat tepi Iman. Tak sempat baca Yasin sebab dah lambat. Biasanya, kalau baca Yasin, Iman akan pandaaaaaang je sambil tersengih-sengih. Ye aaa, dia pantang nampak mulut kita maca terkumat-kamit (cth situasi di mana bila kakak pramugari yang cantik tengah bagi penerangan pasal keselamatan dalam flight, Iman pegi tarik2 baju kakak tu sebab (1) baju kakak warna merah & (2) Iman ingat kakak tu cakap dengan dia.)

Sebut pasal main, rasanya la, kami boleh jimat sikit kot kalau bab beli barang-barang mainan yang kecik-kecik. Sebab, Iman minat nak main ngan benda-benda bukan mainan, contohnye, remote Astro. Remote tu kan ada macam-macam warna. Dan juga, majalan masakan Ibu dan juge, baby books. Tapi jangan risau, kalau bagi mainan ape pon, Iman akan layan. Tak kisah. Ekekeke..

Oh, ini toto baru. Walaupon pink, rasanya, tak kisah kot kalau yang tergolek-golek atas tu adelah bayi lelaki :)


Regards,

7 comments:

esoh said...

ingatkan nak pesan toto kat mu kalo mu balik k'tan.. lenkali boleh?

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nuha pun suka bangun malam2 dan main..hikss..tapi tak selalu laa..kalo selalu mati den :P tapi biasa lepas nenen, kenyang dier tido balik..biasa aku tido dulu :D

Wafaa said...

Aishah: lorr awat tak habaq aku balik hari tu. dulu tak sempat sb balik ngan keta. takde space lak. ok ada rezeki kang aku beli kan ek?

Eliss: Nuha boleh kawan ngan Iman :)

iyma said...

haha..tergelak aku baca mung tulis iman ingat pramugari tu ckp dgn dia.. mesti comel jer muka dia sengih2..

ain alida said...

sgt comel jer entry nih. dah besar dah iman. iman pun comelnye...

umm, wafaa... nanti jemput dtg eyh 6/6 nih. klu sudi dan ada kelapangan dat is...

Wafaa said...

imah: kalau ko cakap tepon depan dia, sure dia ingat ko cakap ngan dia. hehe

Ain: InsyaAllah, bagi la map. wafaa.abdullatiff at gmail

ain alida said...

orite,will do.tp nanti dah siap kad,akn diposkn la eyh.before dat,nak alamat ek...