Monday, May 25, 2009

Ikan siakap stim limau sri chiangrai

Sebelum balik kampung awal bulan hari tu, kami ke Carre*four. Terbeli la ikan siakap. Kononnya nak masak stim lah. Al-kisahnya, Husband terchenta bermadah-madah dengan Iman. "Iman, Ayah jumpa ikan dalam peti. Besar. Dah 2 tahun dah rupanya ikan tu dok situ. Agak-agak, nape ye ikan tu ada kat situ?" So agak-agak, Iman faham tak? Ekekeke..

So, Sabtu malam lepas, he took 2 magazines. Dua-duanya pasal Thai food. Iman pon pegang satu, belek-belek jugak. Husband kata "Ini dia kerja rumah untuk esok." Wahhhh pertama kali dia belek majalah, cari menu yang dia nak makan, dan request me to cook it.

Lepas tu Husband bermadah-madah lagi dengan Iman, "Iman, Ibu tanya ikan yang dah lama beli kalau dok dalam peti tak fresh ke? Susah betul soalan ye, Man." Ekekeke iyaaa... soalan-soalan ku memang susah-susah :) Termasuk lah "Abang, nape abang Logan tu jadi jahat?", "Eh kenapa semua orang besar Nissan orang putih?" Dan, setiap soalan ku itu, mendapat jawapan dari Husband. Sangat sabar melayan soalan-soalan yang kadang-kadang, aku rasa tak masuk akal :) tQQQ darlingS.

Oh ye, ikan siakap itu telah selamat menjadi lauk. Pertama kali masak stim. Oh, tak sangka, sangat senang dan sangat sedap. Huhuuu..





Regards,

9 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mana gambarianya?? seb baik aku puasa..lalalala

Wafaa said...

keke gambar dalam kamera, belum transfer.

iyma said...

wafaa..mung pandai masak kan..tetiba aku cm teringin gi umah mung & mkn masakan mung.. :P heheh

Wafaa said...

mai laa.. nanti ajak Mc As sekali. mai la mai laa..

oh yee... aku tak terer masak. As laaaagi terer :)

nizaa said...

kemain tekun lagi dak iman yer. mcm dia paham..ekekeke

Wafaa said...

memang tekun. dia pilih Tomyam seafood. ekekekeke

yumyum said...

hehe sbb siakap stim sgt sedap n senang la ituuuu jela menu kami everytime beli siakap. kalau dah jemu baru bakar. adake org buat goreng2 a?

Wafaa said...

it was my first time beli siakap. nanti try siakap 3 rasa lak. hehe. tapi siakap ni isi dia manis kan? sedap

ellyWong said...

ahahaha.. sweetnyer laa hai wafaa.. hehehe