Monday, June 08, 2009

Dapur dan hasil

Hari ni transfer gambar and do some deleting and updating. Jumpa banyak gak gambar hasil masakan yang tak seberapa.

I like food photography tapi tak berapa pandai. Ok, below is a mosaic of our home-made food. Sekarang dalam process nak mempelbagaikan menu. Asyik dok ulang yang sama je. Ye laa.. hari-hari kena masak, kadang-kadang habis idea, walaupon buku/mags/internet berlambak-lambak resepi yang boleh cuba. Tapi banyak lak masalahnye. It's either tak cukup bahan or Suami tak berapa gemar or masak tak berapa nak cukup. Contohnya; malam ni, tak masak nasi. Masak spagetti. Try buat sweet sour. Ok gak lah rasa dia.



Itu masakan untuk orang dewasa a.k.a kami suami isteri. Ini pulak stok makanan untuk Iman. Biasanya, aku akan sediakan makana untuk Iman sekali seminggu, dan biasanya hari Ahad. It'd take me max 2 hours to siapkan semua-semua. Each of the bekas has to be labelled so that tak konfius. Dan, yang perlu simpan kat fridge, simpan kat atas. Dan untuk bekal Iman dah siap-siap hari Ahad tu. So, Isnin tu takde la kalut sangat. Now, kena pelbagaikan makanan Iman. Pening gak kadang-kadang, dok pusing yang sama. Huhuuuu.



Lepas makan, mesti ada bekas. Dan, kat bawah ni adelah bekas makanan Iman dan juga botol susu, tak lupa juga yours truly's breastpump. 4 botol susu. 1 manual Avent pump. 2 bekas bubur. 1 bekas finger food. Huh... penuh 1 sinki. Itu lah rutin harian. Kena basuh, kemudian sterilized kan, kemudian bagi kering. Then baru boleh fill with the new EBM and food, untuk bekalan esoknya. Kalau dapat buat belah malam, tak ada lah kelam kabut sangat pagi esoknya. Tapi kalau kepenatan melanda, so, kena bangun awal esok paginya tu. Kalau bangun pukul 6, kelam kabut sikit, sebab Iman pon dah bangun masa tu. Dia akan cari orang untuk main dengan dia.


The best part is always kept last. Sape kata aku tak ada assistant? Adaaa.. ini dia. I was preparing the bahan-bahan nak buat nasi goreng masa ni. Lesung batu letak bawah. Tiba-tiba handphone bunyi, pegi angkat kejap. Bila masuk dapur, tengok-tengok ada yang rajin nak menolong. Dah la benda tu berat. Digolek-goleknya. Iman dah jumpa mainan baru. Laci kabinet. Ketungggg ketangggg bunyi dia main drawer.




So, itu lah dia, me and my kitchen.


Regards,

14 comments:

Haniza said...

wafaa..banyaknye makanan anak ko.tu memang stok sehari ke dari pagi sampai petang?ko hantar nursery kan?

Wafaa said...

stok aku buat seminggu sekali je. so, bajet untuk 7 hari punya makanan lah. kena simpan dlm fridge. aku tak anta nurseri, anta pengasuh. so, dia just panaskan dan suap. tu pasal aku taruk dlm bekas siap2. hari2 ada 3 bekas (2 makan berat, 1 finger food)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

pengasuh aku memang dier masakkan utk nuha..so tadak laa nak kena masak2..weekend jer laa aku msk utk dier..nuha dah makan nasi , x makan dah yang blender cengginih :D

Wafaa said...

Eliss, bubur tak blend. yang blend tu kalau dalam menu dia ada meat, atau sayur2 yang ala2 keras sket. yg mcm pumpkin, strawberry tak blend. lenyek2 je, mcm lenyek nasi lembik. sedapppnyaa..

yumyum said...

hehe paham2 bab basuh bekas ni. tara ayra yg punya botol n bpump je pun aku dah rasa byk, inikan pulak bila dah start solid.tensen gila kalau tertido lupa basuh, then esok pg kelam kabut. haha nasib baik ada unpaid helper tlg basuh ;)
btw LOVE the container. where got eh?

Wafaa said...

food container tu ke? yg bekal iman, itu beli kat Ikea. yang stok tu, it's Avent via Gourmet. nanti nak beli feeding bowl lain lak. upgrade to colorful lak. suka suka :)

yumyum said...

rasa nye dah 10 kali pun cakap kot ko nig, rambang matalaaaaaa tgk feeding set.hehehe

Wafaa said...

betul. aku lak yg naik gile. belum masuk Toys R Us lagi. berjam2 dok dalam tu ekekeke

Anonymous said...

Salam wafaa,
im ur silent reader,boleh bagi ur email add x? saya nak tnya u lah ttg penyediaan solid food ni

TQ ya:
ummi-ida

Wafaa said...

Salam ummi-ida,
thanks for viewing my humble blog yg banyak crap thing ni :) email? sure.. wafaa.abdullatiff@gmail.com

iyma said...

wafaa..byk nyer bekas iman utk sehari..aku tabik spring kat ko lah bleh buat semua tu! hebat..you are superwoman! :)

Wafaa said...

takde la banyak. 3 bekas makanan, botol 4-5. hari ni tambah 1, Magic cup lak. asyik makan je, gemuknye tak.

extraordinary said...

wafaa,TQVM for ur detail explanation regarding solids..terharu sungguh..untung iman,punya ibu yg sangat rajinn

Wafaa said...

Ida, glad to help you :)