Thursday, June 04, 2009

Happy 8 month!!

iman turn 8 month today. he grows so fast. i'll miss his baby moment. walaupon ada yang bertanya "bila iman nak dapat adik?". give me some space and break. let me baby anak bujang ku ini dulu sepuas2 hati. bila Allah dah bagi rezeki, ada lah adik untuk Iman. Oh, now at bbsitter's, Iman dah jadi big Brader. sebab, his bbsitter a.k.a nenek Mun dapat cucu. Zain Rayyan, born on 30-May-2009. Hari-hari kena pesan "Iman, behave. jangan kacau adik. no notti notti". kalau boleh reply, maybe iman jawab "no lah Ibu, iman tak notti. Iman cuma main kabinet dapur nenek, pastu iman tunggu nenek basuh kain depan pintu. tak pon, iman gulung-guling dengan toto. tapi skang ada toy baru, basin mandi baby Rayyan. haaa... best tu."

(1) chef assistant. suka main drawer.
(2) fav place. make sure the sliding door is LOCKED. he knows how to slide it open.
(3) iman baru tau, 'ooo boleh berdiri sendiri rupanya kat sini. boleh amik angin malam"
(4) found it, play with it, tear it. habis Avents free recipe book aku.
(5) pantang nampak Ibu or Ayah nak online on the coffee table, Iman akan jadi supervisor. perati orang buat keje. lepas tu, nak main keyboard puleks
(6) lagi suka berdiri di sliding door bila malam. why? he can see himself in the glass.
(7) masa ni kat tv ada nicole pussycat doll. *grin*
(8) the seater is now his toy. tolaaaak.



  • pada usia, 7 bulan 2 minggu, 100% pass the furniture-assisted standing position tapiii bila dah berdiri, masih kurang cepat untuk back to sit position. this is where he cried for help.. "tolonggg tolonggg"

  • also the same day, 100% pass the merangkak test. Ya ampunn... lajunye dia. sangat-sangat scary bile tau2 dia lesap. tiba-tiba dok dalam bilik, tengah 'kemas' baju

  • selalu "daaa daaaa daaa", "taaa taaa taaaa", "paaa paaa paaa", "baaa baaa baaa". satu pon tak bunyi Ibu.. kekekeke

  • i've introduced him to meat. chicken and beef. both mixed with veggie and bubur. sedap i tell u. manis2 original lagi.

  • gigi 1, bukan 2. tajam. can bite roti sudah.

  • ohh... his finger food is roti. tengah pk ape lagi finger food nak kasi.

  • i'm still the only milk factory to Iman exclusively brestfeeding. belum bagi susu formula. he love his nenen so much. taktau la besok nak wean camane. tak pe, bagi je dulu. nanti karang pk. hehehe. buat masa sekarang, cukup dengan susu ibu dan juga makanan yang ibu buat :0

  • belum drink from cup. cup belum dapat. next week should be received.

  • suka sangat tarik rambut. suka suka suka. sakit ok. kena bagitau "Iman, hair tak boleh tarik. sakit." kena bagitau baaaaanyak2 kali so that he'll learn to listen

  • iman suka kissu kissu Ibu & Ayah. bila kita suruh "kiss Ibu" or "saaayang Ayah", iman akan dekat muka dia to our cheek and kiss mmmmmuah mmmmmuah. basah2 pipi. then, tarik rambut. ehhh itu bukan kiss lah dik. aiyoo

  • semalam babysitter bagitau "baby dah bulat". ekeke bulat ke? takde lah. slim aje. "bawak beli nasi lemak, semangat dah badan dia". ye ke? tak perasan lah.

  • belum timbang, so taktau berapa berat sekarang. last timbang was last week. 6.9kg. camane nak gumuks nih. makan, main, peluh2, makan, main, peluh. day time nap? setengah jam tu pon dah kira bagus.

  • suka main peek-a-boo. merangkak2 aku bawah meja. ekekeke. sakit lutut makcik :)

Me, after eight month? Boleh pakai baju tunang. thanks to bfeed :) I want to be a good wife. Good wife. and good mom.

Husband? still the same. no changes.

Regards,

5 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

saya dah pandai minum dari cup sejak hari pertama makan solid food :D

awak tembam jadi makin hensem laa..saya sukaa :">

xoxo,
Nuha

Wafaa said...

saye belum ada cup :) ibu belum beli. tapi sudah kirim ngan kawan ibu. katanya warna hijau pink. apekah??

regards,
iman

Norfazidah Binti Saari said...

wafaa, ko akan jadi lebih slim lepas ni bila iman sudah jadik bibik terhormat..

Wafaa said...

ekeke bibik terhormat. upahnye adelah toys & nenen

iyma said...

Gambar 1 : haha..jap lg dia tolong masak skali

Gambar 2 : Anak ko mmg bijak..kecik2 dah pandai bukak sliding door :)

Gambar 3 : Oiit..bahayanya dia berdiri situ..aku yg gayat tgk dia..aish!

Gambar 4 : Petanda suka baca buku tu..huhu

Gambar 5 : Ahaha..fav aku..aku suka tgk muka iman masa ni..curious..suka!!

Gambar 6 : Haha..mesti dia rasa dia hensem sbb tu suka tgk muka sendiri :P

Gambar 7 : Boy will always being a boy..hahah..nicole hot la ibu..mesti tu iman ckp.. :P

Gambar 8 : Nak belajar jln dah tu..