Tuesday, September 15, 2009

Bukannye tak nak tapi..

Aku pernah kena tegur dengan sorang mamat ni, "Wah, banyak beli. Isteri mithali la katakan." Ini semua sebab dia tengok kat tangan aku ada plastik lauk untuk berbuka. Dan aku jawab, "Bila anak kau tak berenggang dengan kau, baru kau tau camane."

Aku bukan tak nak masak tapi masa terhad.

5.15 habis kerja.

5.30 baru keluar dari pagar. Sape yang tau jalan kat depan Proton ni camane, boleh la imagine, campur2 sket dengan ada construction.

6.10 paling awal boleh sampai kalau semua traffic light hijau, which is dalam mimpi kot. baru sampai kat tempat parking. Balik rumah, hantar beg laptop dan beg pump dan barang-barang lain.

6.20 sampai kat rumah babysitter. Biasanya pegi jalan kaki sebab rumah seberang jalan je. Tapi kat 5th floor, tak ada lif, ok. Kalau pegi dengan kereta, nak tenangkan Iman dah satu hal. Gedebuk gedebak dah amik masak 15 minit semua-semua tu.

6.40 lebih kurang. Uruskan anak - tukar diaper, n3n3n. Main kejap dengan dia. Bukannye sampai rumah, terus letak dia, dia akan dok diam. Dah tinggal 1 hari, bila jumpa tak layan, sape yang boleh dok diam. Cabaran bermula bila Iman start peluk kaki. Memang nak bergerak tak boleh.

So, fikirlah sendiri sebelum nak kata aku malas nak masak. Orang lelaki mana nak berkejar-kejar nak sediakan hidangan berbuka. It's all wife punye job scope. Kalau ada pon, 1 dalam 1000 kot. Dan, kalau ada orang gaji, semua orang gaji sediakan - dari kupas bawang, cuci ayam segala, semua-semua lah. Nak-nak kalau yang menegur aku tu tinggal dengan mak. Nak lagi best, bila ada orang gaji 2 orang lagi kat rumah tu. Jadi, jangan samakan semorang orang ye.

Ok, itu aje.

10 comments:

Haniza said...

sabar la wafa..aku sll berpegang pada orang yang tak mengetahui takkan memahami....itu da baik ko beli makanan berbuka dari ko tanak nasi makan telur goreng. lagi hari hari2 macam tuh.tu pun klu nasi ko sempat tanak kan...relax k..aku faham situasi tuh.aku pun pk2 juga nnt bile akan ada anak..huhu..

mushy shizzy gina said...

sape yang cakap camtu..hamboi3..kalo bini dia hswife lain cite la..ada ke patut nak compare..ceit!!poodah..hehheeh

nizaa said...

ada org laki jenih cukup time duduk je depan meja... tunggu suap je. mamat tu pun spesis tu la tu...:p relaks ok beb. tak pasal2 ko dapat darah tinggi di bulan ramadan..hehe

im_an_ibu said...

kasihanila mamat tuh sbb xde isteri mithali kat umah. die ckp gitu sbb bini die langsung xprepare pape kot. xpon, xde langsung bini. hahahaha.... sedap dah ayat... just give a pity look to him. hehehe...

mushy shizzy gina said...

aku rasa dia maksudkan lain la..dia rasa ko mithali sebab beli banayak makanan untuk seisi keluarga..compare ngan dia yang terpaksa belikan banyak makanan..bini dia lepak je kot..hehhe amacam idea aku?ok?

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pun mcm tu gak..kalo encik suami tak balik awal, 630 baru aku masuk dapur..nuha bukan nak duk sorang2...tp aku masak sesimple mungkin laa kalo dah 630 br masak dapur..tp aku suh hubby beli laa lauk jugak..

aieesha.salleh said...

hmmm, kite pompuan yang kena uruskan nih... cam aku time pose ni, terus tukar schedule ko.. aku kena mencari lauk dan en mie akan amik duty aku amik anak.. boleh?

iyma said...

poyo ah mamat tu..aku rasa dia x tau pun yg bini dia beli je semua lauk buka dia..dia ingat bini dia masak..padahal bini dia just panaskan lauk je..hahah..kejam..

Wafaa said...

Aniz: a'a kan, bagus prinsip tu. nak apply gak lah. tapi orang mcm tu kadang2 kita kena sound balik. huhuhuuu

Intan: bini dia keja tapi dia dok dgn mak.. mak pulak tak keje. so, paham lah ye

~Sasha Farina~ said...

uhh.. mulut takde insuran tu Wafaa!! masak ke tak masak, dia ker yg terlibat? elehh.. tak relevan!