Wednesday, September 02, 2009

Cuti bersama Iman di rumah

Siapa tak suka hari cuti. I've enjoyed my hujung minggu and public holiday. Spend time with super duper lasak baby mmmmmuahmuaaaah. Dan biasanya selepas beberapa hari bersama Iman, Iman akan ada sedikit separation anxiety. Tapi hari ni tak. He was sleeping masa aku angkat dia nak keluar dari rumah. Mana tak tido, hari ni dia ikut sama bangun sahur.

By the way, kalau suka tengok rancangan masak-memasak, orang tu diklasifikasikan sebagai apa? Suka memasak? Pandai memasak? Or, is it just typical lady yang suka cooking stuff? Hehehe.. yang pasti, now at tv, so many cooking show. Lagi-lagi sekarang. Semuanya bertemakan hari raya.

I like Ketuk-Ketuk Ramadan. Lawak pon ada. Simple je masakan yang Sheila Rusly buat. Sekali-sekala tengok artis-artis memasak ni, best jugak. Ada satu program @AFC, Sedap. Makcik tu suka suruh orang rasa yang dia masak dan bagi komen. Dah depan tv, takkan la orang tu nak kata tak sedap pulak hehehe.


And Iman is the only cabaran for me dalam menghabiskan jahit manik. Tapi Iman boleh main sendiri. Contohnye, Iman suka sangat lepak kat balkoni. See below.


Kenapa? Sebab kat luar sana ada banyak car. Ada banyak motor. Ada playground yang colorful. Kebetulan, lately, hujan je. So, boleh la Iman ambik angin.

Ini semalam, lepas balik rumah babysitter. Iman dapat bendera. Pandai dia goyang-goyang macam kat tv :p Haa.. ini ada satu perangai baru. Tiba-tiba, dia berenang, sambil muka diletakkan atas lantai atau mana-mana yang dia rasa sesuai. Pastu dia bangun dan nampak Ibu pandang, dia nangis. Tapi Ibu buat deekkk je, then dia duduk, gosok-gosok mata, garu-garu kepala. Ohhh itu tandanya mahu n3n3n dan tido.


Selain cabaran semasa menjahit manik, ini pulak cabaran masa lipat kain. Jadi sebagai denda, Iman telah bertukar menjadi little ustazah hehehe.. ampun ye sayang. Sekali sekala kena buli. Bukan selalu :)

5 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kena tukar nama iman ni, mcm gegirl laa pakai tudung..

aku sangat laa suka rancangan masak2..huhu..sebab aku suka makan kot

Wafaa said...

ya betul. aku rasa sebab aku suka makan. sb tu suka tengok orang masak.

oh ye. sepupu Iman, umur 12, perempuan, nama dia Alysha Imane. hehehe

~Sasha Farina~ said...

Iman Iman... auntie nak gigit Iman boleh tak??? :D Pleaseeee...

Wafaa said...

Auntie Sasha: sakit tak kena gigit? sebab Iman suka curi-curi gigit Ibu & Ayah :)

iyma said...

wahh..iman dah jadi IMAH :P
cam muka mung plak bila pakai tudung..

aku pon suka tgk rancangan memasak!! typical woman kot..tp aku suka masak jgk (kdg sedap, kdg hampeh)..tp selalu x sempat masak...husband jauh..uhuhuh

aku suka gmbr iman tgh lepak balkoni..mcm tgh merenung jauh..seniman lah anak ko ni.. :D