Thursday, October 29, 2009

ukur baju di badan sendiri

Lately, a few people came to me and said "Baik ko beli rumah atas tanah sekarang. Nanti rumah mahal, baru sakit." OR "Awak beli la rumah bawah, senang orang nak datang-datang." OR "Rumah kat sini cantik. Tak yah renovate dah. Rumah sekarang bagi sewa." OR "Ko beli rumah nanti renovate la. Baru puas hati".

Sape yang tak impikan rumah atas tanah. Maksudnya, bukan rumah apartment, condo dan rumah-rumah yg in that line. Aku pon. Impian tu memang ada. Rumah kat area sini rata-rata RM300 ribu ke atas. Beli rumah mungkin senang tapi untuk buat keputusan nak beli rumah kat mana, banyak benda kena consider. Contohnya:

  1. Rumah @Shah Alam 2 (contohnye) murah dan cantik. Memang murah kalau nak banding dengan rumah-rumah kat area PJ. Tapi cuba tengok lokasinya. Jauh dari tempat kerja kami suami isteri. Bila jauh, masa dan kos memainkan peranan. Very huge role to play.

  2. Kami pergi kerja asing-asing. Untuk naik 1 kereta, it's a big NO. Husband aku bukan balik sharp 5.30 pm macam orang lain. Aku tak nak Iman and his siblings dok kat nurseri tu sampai malam. So pegi 1 kereta is IMPOSIBBLE. Bayangkan duit gaji habis kat minyak dan kereta. Orang lain gaji 5-6 ribu sorang tu boleh la. No money no talk.

  3. Renovate rumah. Ye, sape tak nak rumah cantik. Tapi renovate sampai berpuluh-puluh ribu tu, tak pernah aku terfikir. Sb tu aku kata 'ukur baju di badan sendiri'. Bukan kemampuan untuk renovate berpuluh-puluh ribu tu. Jadi, eloklah buat mana mampu.

  4. Pendapatan. Kami suami isteri kerja. Tapi kami berdua banyak komitmen dari segi duit. Income kami belum cecah 7-8ribu. Rumah, kereta 1, kereta 2, babysitter Iman, life insurance + education Iman, Ummi & Mama, bills, hutang loan belajar (aku menyesal amik PTPTN. Jgn mimpi aku nak suh Iman amik PTPTN), saving.

  5. Kami hidup hasil titik peluh sendiri. Tak ada durian runtuh dari mana-mana. So, kalau nak harap RM30ribu jatuh kedebuk atas riba tu, aku bawak 1 family pegi Mekah; umrah dan bercuti kat sana.
Aku suka rumah sekarang. Apartment 3 bilik 2 bilik air, ada balkoni yg boleh nampak bukit Jalil. Walaupon kecil, tapi cukup untuk kami bertiga. Lagi pon, aku bukan beli rumah untuk orang lain. Rumah untuk kami anak-beranak berteduh.

Jadi, biarlah aku mengukur baju di badan sendiri. Ada rezeki beli rumah teres, InsyaAllah ada. Bukan tak ada rumah teres mampu milik tapi ini pasal beli rumah. Rumah yg elok di mata dan di hati.

InsyaAllah, rezeki Allah ada di mana-mana.

15 comments:

nizaa said...

betul tu wafaa..nak beli umah ni bukan setakat ada duit boleh beli..umah tu ibarat syurga. kena fikir lokasi, sapa jiran2 kita, facilities yang ada..banyaklah kena fikir..bagi aku, atas tanah ka bawah tanah, as long ada umah sendiri dan tak hidup merempat sudah cukup baguss..kalau ada rezeki lebih, bleh la tambah satu dua umah lagi

|| NaFiRaa || said...

sokong!!! x kesah umah camner..janji ade rumah.. dan yg penting kita mampu dan installmentnye tidak membebankan kita...

ai pon menyewa jek... x mampu lagi nak beli umah sendiri lagi.. insyaAllah ade lah rezeki tu kan~

MommyRizmi said...

btol btol btol..sape tak teringin nak ada rumah yang besar, cantik, n ada halaman luas..tapi bak kata ko la..ukur baju di badan sendiri..beli rumah tu bukan macam beli aiskrim kat kedai..byk mende nak kena consider..

takpe,asalkan kita hepi ngan rumah kita skang, jgn peduli apa org nak kata..rumahku syurgaku!!

yumyum said...

takpe wafaa, kitorang ni rumah sendiri pun tak ada lagi, harap numpang kuarters jek.
rumah kat mana2 pun sama,atas tanah ka atas langit ka insyaAllah mana tau ada rezeki in the future boleh beli/renovate sesuka hati.
tapi ada kitchen cabinet cun ok whatttt LOL :)
chin up darling, mereka cara mereka, kita cara kita kan?

efairuz said...

betul2..biar org ckp ape, yg penting rumah tu sesuai n selesa utk kite sekeluarga.. ;)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

tull.. memang susah gaks nak pikir pasal beli rumah nie.. banyak benda kena consider.. Then, kena pikir untuk sampai bila2.. bukannya leh bertukar ganti...
kalo kita nie jenis org yang berduit, pasti kita akan dapatkan seperti yg kita mampu..

Wafaa said...

Kitorang Alhamdulillah dok rumah sendiri. Tapi tu la, bila diasak-asak oleh ehem eheeemmm pasal rumah ni, hemmm...

Tak ape lah, janji ada tempat tinggal, cukup makan, Iman membesar dengan baik InsyaAllah, dah cukup dah.

yg penting happy.

aS_c0mei said...

tu la.depends pada masing2 la kan.aku pon dah beli rumah.tp punye la pk sampai nak pecah pala samada nak ke tak.last-last aku redha je la.mungkin tu rezeki rumah aku.maklom la,rezeki baby tadok lg...:(

Allah bagi kita rezeki macam-macam bentuk kan...bersyukur dgn apa yang kita ada skrang ni k....

wafaa,mu tu kira dah bertuah sgt dah.mu beli rumah dah lama,masa mu beli umah mu tu,aku masih dok melompat-lompat sana sini.tak penah pk nak beli rumah.hahahhaha

biar la rumah atas tanah..atas pokok ke..asalkan boleh berteduh.klu hias lawa-lawa,rumah tu mesti lawa & kita pon happy!

betol dak?!

Wafaa said...

Tu la As. Aku dah syukur sangat2 tapi biasa la ada je manusia2 lain yg tolong pk untuk kami anak beranak.

Bila aku buat kitchen kabinet, ade je yg kata "rugi, nanti nak pindah rumah lain". Bila aku nak buat kabinet lagi, ada lagi yg tolong risau "nanti nak pindah, beli je, tak yah tempah". aku dah mcm "ehhhhhhh bila lak aku ada rumah lain?".

iyma said...

betul..beli umah bkn mcm beli kete..commitment sgt besar utk beli umah..at least ko ada dah umah sendiri :)aku & husband still x mampu nak beli umah idaman sbb kitorg ada 2 kereta yg monthly installment dekat 2500 wpon kalo combine gaji kami agak besar jgak la..ye, kereta kami biasa2 je, tp sbb x suka interest tinggi, kitorg amek loan 5 thn je..so next year kereta aku abes byr and 2 thn lg kete dia abes..then baru nak pk beli umah..impian aku besar, so kena la satu2 dulu...(ni x berapa nak ukur baju kat bdn sendiri ni huhu)

aieesha.salleh said...

ada jugak yang komen sebegitu rupa.. at least ko dah ada rumah sendiri. tak perlu pk lain dah kan? lagipun rumah ko cosy ape.. derang jeles kot.. hehehe.. kalo derang tanye lagi, cakap, apartment saya tu ada lagi bilik kosong, buat ape nak pindah.. anak spuloh nanti baru pk

Haniza said...

sokong...alhamdulillah aku ade rezeki beli uma..dekat ngn tempat kerja bakal husband and ke tempah keje aku pun ade highway kira dekatla..yup.kete asing2 banyak benda aku konsider masa nak beli tuh..huhu.xpe wafa...rezeki tu tuhan yang tentukan.sampai masanya dapat la rezeki tu.yang penting kite usaha ke arah itu..*hugs* ingat aku pena bagitau dl..orang yang tak tay tak kan memahami...*wink wink*

~Sasha Farina~ said...

rumah itu syurga kita kan... syurga adalah di mana kita rasa happy. rumah kami pun kecik.. macam sarang burung saja.. tapi kami happy, sangat happy :) rumah atas tanah kat spore ni, mati hidup semua tak mampu beli kot? 8million dollar pun ada. :)

jgn feel pressured dengan apa yang orang cakap lah sayang.. not worth :) bila sampai masa dan rezeki.. insya Allah ada lah dia.

**Nae/Naz** said...

aggreed...sama la naz pun ada yg tolong pikirkan exactly same thing...so naz jawab le..."akak tlg pikirkan jap berapa ribu sebulan akak nk bg kt saya utk rumah yg akak suh sy beli tu"...lama2 boring la depa...

k.hah said...

betul wafa..especially yg ptptn tu..nyesal sgt. Cam kena tipu pun ada. Apepun yg penting kita hepi..xyah nak peduli apa diorg kata..masing2 ada plan sendiri kan.