Monday, December 07, 2009

Iman @ 14 month


He's manja with his Ayah. Boleh bawak wrestling dan main sampan2 dengan kotak.

  • masih breastfeed.
  • he's on Anmum Essential Step 3. Menurut babysitter, Iman minum 3 botol. Makan kerap, jadi kurang susu. Ye, kat rumah babysitter, Iman paling suka makan.
  • bila pandai buat sesuatu, he'll come to me or dear Husband, to show us what he can do i.e semalam Iman bersusah payah bawak dolphin masuk bilik, nak tunjuk kat aku yg tengah iron baju kerja. Dia tekan perut dolphin dan keluar bunyi, dan tersengih pandang si Ibu nih. hehehe.. So, at this point, peluk dan cium sket, sebagai reward.
  • kadang2 pusing kepala bila Iman campak remote atau hp aku. Bukan campak macam balik tu, tapi lebih kepada menjatuhkan. Aiyo.
  • he can walk but he's not that rajin to berjalan bertapak-tapak, instead of 4-5 steps
  • fav fruit is pisang. Jangan la lalu kat tempat pisang @pasar raya tu kalau tak nak amik.
  • he loves keropok.
  • i think he loves my nasi Arab. Banyak dia makan. hehee
  • susah betul nak gosok gigi Iman. Dia suka tutup mulut rapat2 sambil geleng-geleng.
  • dengar cite Iman suka kelip-kelip mata. Hah, ngorat eh?
  • suka dibawa berjalan - dgn kereta, troli @pasar raya, stroller, dukung sambil berjalan - senang dia tidur.
  • belum boleh pronounce 'ibu' or 'ayah'. Selalu panggil 'mama'. Susah kot nak sebut 'ibu'
  • when I hold other baby or budak, dok tengah kusyuk main pon, dia akan datang dan panjat berdiri atas aku. Kadang2 sambil tangan dia menolak 'competitor' dia tu. Hehe.. jealous ke cik Man?
  • suka tiru apa kita buat i.e kalau kita answer phone, dia pon sibuk amik remote letak kat telinga.
  • loves soft toys. Dipeluk-peluk dan dipenyek-penyek.
  • he still my baby hehehe.. manja neh
Time's running so fast. It's dec already. Hmm...

4 comments:

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

bijak bijak... Iman yang bijak..

Wafaa said...

Jue, mari kita doa Iman kita jadi anak yang pandai. Amin.

iyma said...

sampan2 dlm kotak! cute gile..hehe

Wafaa said...

Iman main mainan murah2. beli playskool tapi dia lagi suka mainan mcm kerusi, bakul, remote, baldi. Hmmm..