Thursday, December 03, 2009

Mini plain pancake



This is Iman's favorite - mini plain pancake. A few friends asked me in fb and here. So, mari lah kita tampal gambar dah share. Sharing is caring :p

A
2 tbsp of plain flour
1 tsp of baking powder
2 tsp of brown sugar

B
Enough milk, say 3oz (I use fresh milk)
A little oil (I use olive oil)

Cara-cara.
Combine A (dry ingredient) in a bowl.
Mixed B in another bowl. Make a hole in the middle of the A.
Pour B into A. Batter will be slightly lumpy.
Heat a lightly oiled non-stick frying pan over medium high heat.
Scoop 1 tablespoon of batter onto the pan.
Cook until pancakes are golden brown/bubble on both sides.

Nota kaki:
* If the batter cair, add some flour.
* If batter macam tak cukup kecairannya, add enough milk.
* If for adult, boleh letak perasa (gula/garam) dan telur.
* Bila dah selalu buat, u'll know berapa banyak nak letak.
* U'll can make variety type of pancake. I made a few version for Iman - raisin, banana (cut into small slice, just enough to fit on the butter when we scooped on the pan), gratted carrot, versi tambah nestum, versi tambah oat. It's fun. Try lah!

10 comments:

nizaa said...

waahhh sedapnya....aku kan kalau tgk pancake mesti teringat dorayaki doraemon..aku nk try la resipi ko nih...tq!

Wafaa said...

ini versi Iman. tak rasa pape. guna gula perang sikit je. ko adjust la kalau nak ada rasa lemak manis berkrim disukai ramai

reena said...

sdp... kite pon suke buat taw yang... anywy thanks 4 comin' k... umo kite tau dpn 30 ler yang... muke je muda... hahaha

Wafaa said...

tu la. tgk muka muda, anak dah 3. tu yg ngada2 pi tanye umur orang hehe. lepas tanya tu baru tgk profile, 1980. Muda lagi la tu :p

iyma said...

nak try jugak!! selalu aku beli pancake yg instant je..kali ni nak buat sndirik..heheh.. (kena try sendiri dulu b4 buat utk husband) ngeheheh

Wafaa said...

Imah, ini versi Iman, budak umur 1 tahun. So, dgn lidah kita mmg tak kena sb takde gula. gula perang tak mcm gula biasa tau. ko adjust2 la ye

iyma said...

aku dah adjust..rasa sedap! tp apesal cam x nak jd rupa penkek ek? jd cam lempeng je..penyek..batter cair sgt ke kalo cmtu? or kena letak telur byk? huhu

Wafaa said...

cair sgt tu rasanya. try this. ini yg ada sukatan. lepas dah menjadi aku buat ikut kepekatan. ini bila kau dah tau camane pekat kau nak, tak ikut sukatan dia pon takpe, sb kau dah tau nak pekat camane batter tuh.

330g flour
60g brown sugar
2 tbsp baking powder
1/4 tsp salt
3 eggs
250ml milk
80ml oil (olive oil or vege oil)

iyma said...

okeh..hopefully kali ni menjadi..thanx! :)

Wafaa said...

entry yg ni pancake utk Iman. aku ada buat entry utk pancake orang tua. pancake versi gemuk