Friday, January 29, 2010

Aku jadi emo bila

Seorang ibu baru, just come back from her confinement leave. And a conversation took place:

"Dapat berapa oz".
"3 je"
"Sikitnye".

Aku tolong jawab, "Lain orang lain. Ada orang banyak, ada orang sikit."

People, why don't you jawab macam ni,

"Dapat berapa oz".
"3 je"
"Ok la tu. Rezeki anak."

Instead of "Sikitnya". It'll demotivated a new mom. You should encourage new mom to continue the kerja pam2 ni, not condemn in that way.

11 comments:

arifina76 said...

saya sgt setuju!!

Wafaa said...

kan?

Kancilbiru said...

mmg pun..org kita ni suka nk condemn manjang walaupun bukan niat dia nk condemn tapi we shud learn to think the +ve way... aku pun bila tah nk dgr org ckp kat aku "takperla tak dak rezeki lg nak dpt anak la tu..."

Wafaa said...

betul. ni tak, orang tu bunting pelamin, orang lain lak dok cakap "orang tu bunting pelamin". asal status orang baru kawin kat fb cakap "tak sihat", ade je komen "tahniah!!". apehal. tak sihat tu sama ngan pregnant ke? mmg +ve yg tu tapi agak2 la weiiii. ni demam sket kata pregnant. anak manja sket kata "nak adik tu."

kekeke.. aku emo betul hari ni.

panas hati ngan vendor bangang tak buat back up system aku. terminate je!

ellyWong said...

cian die. takpe wafaa. elly dulu pulu pun 3oz je. you can! :)

Wafaa said...

oh elly, it's not me. other friend from other dept. baru masuk keje hari ni :) ai tolong backup aje :)

Jaja® said...

kalu dgr yg terus je ckp "i takde susu.. kena bg formula" lg kite geram.

Akmal Akhpah said...

ye betul. saya setuju.
tamau try dah kate gitu.

- ajan using ach's ID

Whitemusk2508 said...

hmm orang cmtu nanti dia dpt la balasannya..ckp cm dia hebat sgt la plak kaann..geram gak dengar..kalau jenis yg give up mau berhenti trus BF tu..

iyma said...

kalo org ckp kat aku cmtu mesti aku nangis..huhu..dia x tau betapa susah payah aku nak dptkan 2oz++ tu..uhuk :(

Wafaa said...

Imah: rilek2. ko jgn depress ok. Alaa, dulu, hari ke-5, sekali pam, baru boleh penuhkan botol 4-5oz tu. Rilek2