Monday, March 08, 2010

Gaji

Awal bulan hari tu, masa serahkan upah mengasuh Iman untuk bulan 2.

Bs: Gaji acik naik tau.
Me: Gulp. Berapa?
Bs: 50.
Me: Ok, nnt saya bagi.

Tapi lupa nak tanya, naik tu bila. Keesokkannya...

Me: Acik, naik bila 50 tu? Bulan 2 ke bulan 3?
Bs: Bulan 2 la. Mak dia ni dah bagi. (taktau dia tunjuk kat sape masa tu)

So, aku serahkan balance lagi RM50. Hmm... contoh kenaikkan harga yg last minute dibagitau adelah masa beli something dari seorang kawan. Dia kata, "Akak lupa nak bagitau Wafaa. Start Feb beli apa2 akak charge plus RM1. RM1 tu akak masuk tabung utk badan2 amal. Sebab akak bagitau last minute, next purchase la ek awak bagi RM1." See.. next purchase, or next month in my case. Hmmm...

So, upah mengasuh Iman di RUMAH pengasuh adelah RM300.00. RM300.00 ye.

Bila bagitau husband, dia tanya "Dia jaga extra ape ye?" Ntah.. taktau.

14 comments:

|| NaFiRaa || said...

mak aih!! makin besar iman.. makin mahal plak!! pelik2!!

CikLilyPutih said...

bukan makin besar makin kurang sket harga upah kan? ishk pelik nie

ellyWong said...

aiya~ sooo pelik wan. patutnye makin kurang.

MommaArmand said...

pelik bin ajaib namenye tu..Armand lak start bln Feb(msk umo 2 taun)..upah nursery jd RM210 drpd RM230..huhuhu

aS_c0mei said...

hmmmmmmmmmmmm..bakpo la nok naik hargo tuuu??!!aku pon sokmo dengar kalau anak makin besar..upah makin murah.mokcik tu ada masalah duit kot.wakakakka

Mommy Lyna said...

Minyak tak naik lg dia dh sibul nk naik hihi.

aieesha.salleh said...

hmmm.. aku dah berceloteh panjang dah semalam. ekeke.. betul lak soalan mr najib, dia jaga extra ape ek?

Wafaa said...

All: Ha, pelik kan? Belum pernah dgr makin besar makin mahal

Wafaa said...

As: Taktau la dia ada masalah duit ke gapo. Tapi tok patut la dia naikkan. Lepas ni, aku rasa sape2 nak anta anak kat dia, tok jadi kot sb mahal sangat

Wafaa said...

Mommy Lyna: Dia takde transport pon, jadi rasanya dia takyah beli petrol :)

Wafaa said...

Aishah: Takde extra pon. Bukannye dia provide toy, cartoon network @ astro, edu, cuci baju. She just bagi makan, tolong mandikan, bagi susu, tengok2 kan. Itu je.

im_an_ibu said...

wafaa,
patutnye makin besar, makin murah. like my case dulu anta iman ke nanny, die caj 250. bile dah besar pon 250 gak. so we stopped sending her there n anta ke nursery, instead. nursery tu caj 220 till she turns 2. once 2, they'll charge 180. n service die ok, so i loike~~

Wafaa said...

That is exactly what we are going to do. Hantar ke taska. Tapi kena queue sebab kena ikut turn. Tunggu taska call je nih :)

iyma said...

anta kat org lain..baru padan muka dia..haha :P