Thursday, November 04, 2010

25 months - should I worry?

At 25 months of age, Iman belum lagi belajar
  • colors
  • shapes
  • numbers - he can count 1 until 6.
  • ABC - he knows A to C.
  • body parts - at least dia tahu which is kaki, mata, gigi, tangan, birdie
Should I worry? Or is it late?

Aku rasa, tak perlu risau lagi sebab aku yakin Iman sekarang dalam learning phase. Bila nampak api live atau dalam vivi (vivi=tv), Iman akan kata hot dan cuba untuk tiup dengan aksi fuh.. fuh. No, aku belum rasa aku perlu risau.

I don't like this fact that but I have to say that masa aku spend dengan Iman limited, as in workdays 7pm to 11pm, remember to minus masa aku buat kerja rumah tiap2 hari bekerja. Aku tak serahkan tugas aku kepada pengasuh Iman. We pay her to look after Iman while we're working. Tapi kalau ada nanny yang boleh ajar kat anak-anak kita semua tu, syukur Alhamdulillah.

Iman, Ibu mintak maaf ye sebab tak dapat 100% concentrate ajar Iman banyak benda. Ibu kena kerja 8-5. Kita cuba belajar perlahan-lahan. Iman bijak. Ibu tahu.

Happy 25 months dear. Be healthy as you always be *kiss*

5 comments:

Lin Ghazale said...

takpe beb. mak aku pon dulu kerja setiap hari. walaupon aku ade mak maklong aku tu jaga. tapi dia tak sekolah. takleh baca. A B C 1 2 3 boleh lah. lain2 tu tak boleh. aku rase aku boleh dikategorikan sebagai manusia normal walaupon mak ayah bekerja tak sempat ajar pape. nnt pi sekolah nnt bole belajar banyak2.

Lin Ghazale said...

ape plak mak maklong. MAKLONG je. hihihi

Wafaa said...

hahaha typo lady. kahkahkah... kalu boleh kasi screenshot kat adik kau, sure teruk ko kena.

yumyum said...

kalau wafaa risau, apa kata bacakan dia sikit2 b4 bed evday? n add some more during weekend. kalau consisten hari2 cepat dia ingat.
lagi satu kalau keluar pegi mall husb driving boleh guna time tu jugak. kitorang simpan flash card dlm keta. kadang2 teringat tu boleh belajar :)

tapi betul kalau pk2 dulu mak kita manala intensive ajar, flash card apa bagai , lama2 pandai jugakk..hehe
so i dont think we need to worry much.. :)

iyma said...

biasa la..mak2 ni mmg cpt risau mcm2...aku paham..heheh..sbb aku pon sama :P