Tuesday, January 11, 2011

Melaka - Day 1

I owe myself an entry on our holiday... hmmm ke short trip? Reminder; entry sarat dengan gambar. Maklumlah, orang jarang berjalan. LOL.

Melaka - Day 1

Pagi 1hb baru decide nak ke Melaka. 10am baru terkedek-kedek nak survey hotel. Online booking for 1 night stay at Emporer Hotel. Sementara tu, layan 2 movie dan tunggu Zohor. Bila lambat gerak, lambat la sampai. Siap terlajak ke Jasin lagi. Ini kes terlepas exit Melaka. So, dari tol Jasin tu, kitorang terpaksa patah balik. Jasin ke? Ntah. Tapi tol RM2.60.

Dari tol nak masuk Melaka, kami sangat berterima kasih kepada my beloved hp's navigator. Kami selamat sampai hotel pada jam 6.00pm.

Emperor Hotel terletak di Jalan Munshi Abdullah. Maknanya, kami terlepas dari jammed yang lama & panjang yang menuju ke town itu. Despite of bad reviews from Internet, we found out that the hotel was quite okay. Ye la, ko dah bayar RM200, tak kan ko nak service dia tu macam hotel yang bayar RM1000. U get what u pay lah. Given a room at 21st floor and facing the town and sea, siapa tak suka.

Masa mula-mula sampai, ikat langsir dulu :)


Menikmati pemandangan dari tingkat 21.

Dari bilik kitorang, boleh nampak kereta yang bersusun dan merangkak dengan sangat perlahan menuju ke town. Kat sebelah kiri, we could see the Bukit China. Aku sebenarnya nak bawak Iman main pool tapi sebab dah lambat, terpaksa la postponed. Then bila menghampiri Maghrib, pemandangan lagi cantik. The sunset was so beautiful. Subhanallah.

My sunshine and beautiful sunset.

Aktiviti lain sementara menunggu malam adalah seperti berikut.

Satu; surf Internet cari tempat makan, cari information pasal Zoo Melaka (the main reason why we went to Melaka). Kami pernah spent almost 5 1/2 hours in Zoo Negara. Guess how many hours we spent in Zoo Melaka. Heheee..


Dua; explore the room. Lari sana sini. Panjat sana sini. Sambil makan KFC and asked me to take his pix. Yes, he asked me. "Ibu.. ambar" (ambar=gambar).


Tiga; posing.


Empat; main game. His fav game on my phone is car racing. Tapi dalam phone husband lagi banyak games and his favorite applications. Baru Samsung, belum iPhone lagi tu. kekekeke...



Then, we were ready for next activities - food hunting and night sight-seeing. Owhh.. before we left the hotel, aku stuck pulak depan tv. Ada Confession of Shoppaholic. Ngeee....

Left the hotel room at 8.30pm and drove to nowhere to find food. We used the nagivator to find Anjung Batu, but it showed Umbai. Tak pe lah, kami ikut je. Masa ke sana, kami nampak ada banyak kereta bagi signal dan masuk ke satu lorong. "Ehh tu mesti orang nak pegi makan. Jom kita tengok". Then off we followed the cars. Checked the navigator and it showed Sungai Duyong. I was like "Haaa.. nama kedai ni ada dalam recommended restaurant". Ngee.. Sometimes, kita kena follow instinct.

The 1st restaurant was packed with hungry people like us. So, we went to 2nd restaurant. Also packed but there's some vacant. Kami dapat meja hujung dekat sinki dan dapur. Hehe. Wait for 1 hour for our order. In the meantime, Iman enjoyed the live band performance. Tak berkelip. Risau aku kot-kot dia boring sebab kena tunggu food selama sejam. For sure dia tengah lapar sebab tak makan apa-apa dari jam 6. Ehh ada ada. Makan KFC yang bawak dari KL. Kekekeke... Btw, banyak kali jugak band tu nyanyi lagu happy birthday. Ada la dekat 5 kali. And then, ada sorang penyanyi ni, dia nyanyi lagu Marc Antonny dengan sangat sedap.

Enjoying live band performance.



Selepas menunggu sejam, food sampai tapi kami makan tak sampai 1/2 jam. Lepas tu kami ke town nak tengok Eye On Malaysia tu. Ronda-ronda sesat dalam town. Terjumpa Jonker Street. Tapi lepas setengah jam tak jumpa jugak Eye On Melaka dan kami pon balik hotel. Eh sebelum tu, kami menyinggah ke Jambatan Kg Morten dan Taming Sari Guess House. 20 minit jalan-jalan di tepi sungai, tengok bot yang masih membawa tourist dan juga tengok guess houses yang cute. Thank you Iman sebab awak sangat behave, walaupon nak bawak bantal :)

Menyeberang sungai


This is my fav house. Cantik.

u can contact this line if interested.


Sampai bilik 11.45pm. Owh, ada New Moon lak. Tak dapat tido awal sebab terpaksa tengok. Haha.. bukan terpaksa tapi choose to.

to be continued.

4 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

seronok nyer jalan2 melaka.aku hari tu pegi keja, x sempat nak ronda2 sgt.

syuhada said...

hehe time jln2 la tv nak tunjuk citer best2 kan.. kaco je :P aku hr tu, tv marathon pirate of caribbean. alahai.. nak tinggal bilik hotel rasa malas nak melekat kat dpn tv je.. huhu

iyma said...

syg..eye on melaka dah xde..last year lg dah xde..signboard je merata2 sbb dorg x buang..

kesian ko cari x jumpa..mmg x kan jumpa! :P

Wafaa said...

Ha'a, laki aku cari guna gps tak jumpa. Last2 jumpa Jonker Street. Ada niat nak berenti tapi bawak budak kecik, tak sesuai. Kang mengamuk nak tidur.