Monday, May 30, 2011

How do they do it?

2 colleagues were chatting about vacation. NONE of the places they've mentioned are in Malaysia. NONE. Australia, India, New Zealand. You name it. Aku diam aje sebab nak berjalan ke luar negeri tu budget tak ada. Plus with the fact that I have a busy husband. Working 5 days a week, balik rumah after 8 TIAP-TIAP hari. Dan terpaksa OT 1 hari di setiap hujung minggu due to workload yang banyak. So he has only ONE day to rest. So, ada berani aku nak ajak pegi holiday? Daripada holiday jauh2, baik balik Kelate jumpa mama & adik beradik. Tapi jauh di sudut hati, sape tak nak holiday oii *sad eyed*

Tapi itu bukan maksud entry ini. Aku nak suarakan kehairanan aku camane orang boleh bercuti-cuti luar Malaysia macam acara WAJIB setiap tahun. Kalau monthly income (untuk yang makan gaji macam aku) more than 5k, kurang sibuk dgn kerja dan less commitments, itu tak perlu dipersoalkan la. Tapi yang buat aku nak tanya tips adalah untuk income yang macam aku (standard exec yang keje 5 tahun kat GLC), ada a few commitments, camane boleh jalan2 oversea tiap-tiap tahun ye? Korang budget camane? Saving tiap-tiap bulan ke? Yang buat aku double hairan, yang bercakap pasal vacation ke luar negeri (seperti di atas) ada personal loan more than 50k. Mungkin dia bayar sikit tiap-tiap bulan with longer period. Oh, orang itu terkantoi ada personal loan yang banyak. Not that I asked her.

Aku tak ada niat nak busybody tapi aku cuma nak tahu camane diorang buat sebab aku memang nak jalan-jalan tapi masalah besar aku adalah masa dan budget ribu-ribu tu tak ada. Nak-nak bila tahun depan kena fikir budget untuk masuk rumah baru; teres 2 tingkat yang belanjanya sah-sah la triple daripada belanja masuk apartment ni (back in 2007). Kata nak kitchen cabinet 20k. Muahahahahaha *pening*

Or maybe I should put all those things aside first, reward myself with a memorable vacation at least 1 before we move to our new phase of life (move to bigger house and more kids on board). Hmmmmm. Nampak sangat IT exec kat GLC ni underpaid. Kuikuikuiii

P/S suami aku seorang senior engineer, bukan manager yang bergaji 7-8k macam setengah orang tu (kalau bercakap pasal suami lah). Ehh not that aku complaint. Aku cuma tertanya-tanya HOW DO THEY DO IT.

P/S Yes, this is a 3am entry.

18 comments:

syuhada said...

i wonder the same things wafaa. ofismate aku pon vacation oversea adalah acara wajib tiap2 tahun. how they managed their money? kita ni mmg la savings tp bila nak guna utk vacation mcm tu, rasa sayang...

Prinzcy Syida said...

beli tickets masa sales kut? x pn ada business lain ka.

zamnzara said...

i always had d same curiosity oso. lelama i realize gitu lah.

sama ada deme ada personal loan or mak pak deme nak g holiday, ajak deme skali pastu book 1 apt skali, pastu nak sng book tiket online skaligus. so kira ko gi hols bwk duit shopping je kot. cos makan pn sure skali dgn mak pak kan?

aieesha.salleh said...

put aside mana yang tak penting dulu. holiday dalam malaysia dulu pun tak apa. We have more holidays to come, dan holiday masa anak dah faham pun best jugak, dia appreciate. aku pun kadangkala memikirkan perkara yang sama

Jaja® said...

oi mahalnye kitchen cabinet =p mau kayu jati ka??

Wafaa said...

aku memang ada simpan sikit2 tapi bukan utk makan angin. Gaji bukan byk mana pon

Wafaa said...

Shida: mungkin beli tiket masa matta fair. Tp business trip tu kira kerja. Duit kompeni.

Wafaa said...

zam: tak kan tua bangka mintak mak bapak lagi kot

Wafaa said...

aishah: kwn kau tu le. Heran aku. Nak tanya tp takut sentap

Wafaa said...

jaja: hahaha saje je aku bagi saspen. Dapur puluh ribu masak x reti. Kekekeke

Lin Ghazale said...

aku nak tau siapa kawan kau dan esah ni. siapa siapa?

Wafaa said...

ngehehehehe.. aku tweet la jawapan iteww.. ehhh bahaya. nnt aku bagi hint kau teka. tips 1: suka pakai skirt

Wafaa said...

ehh tips pulak. hint 1.

ajan said...

Boleh insyaallah. Kalau:
a) naik AA. Book tiket in advance.
b) duduk hotel budget. Budget hotel or even hostel overseas / hot vacation spot byk yg cantik2. Or boleh tahan la.
c) travel in asia
d) tak payah beli souvenir utk satu office hihi. Of cos org igt kau kedekut. Aku beli utk ofc kalau aku gi ovsea ofc byr.
e) prioritise. Tak perlu bajet byk utk shopping. Janji dpt makan and tgk tempat org.
f) tak amik tour group / book travel ikut tour agent. Theyll kill u with chrges. Some la kot. So carila hotel sendiri dekat agoda/tripadvsor.

Aku pon tak travel dah sbb kimi dah kena bayar full fare hehehe. Dulu aku balun je jalan2! Tahun ni kita jalan local aje dulu ok.

Wafaa said...

Ajan: good tips tapi laki aku jadual keje hectic kemain, macam PM

ajan said...

Hahaha itu kalau cuti 50 hari pun tak guna. Hehehe. Sian. Tabah laki kau ye ngan work schedule macam tu.

Wafaa said...

tu la. Nak menyampah pon tak boleh.

im_an_ibu said...

Wafa, agree with ajan. Lg satu kene buat plan baik punya. Mcm aritu kitorg nye family vacay, i took 6 months to plan everything. Googling, budgeting, n sume2 la. N lps tuh dok diam kat umah xgi memane n start saving balik. Huhuhu