Thursday, March 12, 2009

5 month darling


Iman sudah 5 bulan 1 minggu. Wah, cepatnya masa. Yeah, i know, i keep on saying this. Dah banyak kali cakap "wah, cepatnya masa." I mean it. Tak sedar masa cepat sangat berjalan. Tick tock tick tock. Tak perasan Iman dah masuk 5 bulan. Tiap-tiap pagi hantar dia ke babysitter, balik kerja ambik. Esoknya pon macam tuh lah setiap hari, hari aku dan Husband kerja. Kalau salah seorang daripada kami cuti, Iman stayed at home. Time spent with Iman is so valuable, priceless.

Here's some of his trivia.
  1. he still breastfeed. Now I prepared him 4-5bottle of 5oz EBM. Demand sudah naik lah.

  2. semakin kerap menjalani latihan vokal. sekarang macam dah tak mengira masa. dan, ada peningkatan :)

  3. busy meng-explore new thing(s) dan bila dapat capai, akan terus masukkan ke dalam mulut. Dan orang kata, kalau masuk kaki dalam mulut, itu macam dia bagi signal nak mintak adik. Hmmm... no comment.

  4. suka dengan mainan yg ada bunyi-bunyi plastik. 1st noticed bila dia main dengan baby wipes packet. Tak tau nak cari kat mana. Nasib baik play gym Iman ada 1 toy yg ada bunyi-bunyi plastik.

  5. he now can pronounce MMMA, BBBU, GGGEE, YYYA, and some other bunyi yang tak reti nak eja ^_^

  6. Iman sangat expert dalam hal2 mengundurkan badan sendiri. He 1st moved forward, and then he moved backward, kemudian dia u-turn. Yet, i still cannot figure out how he can stuck under coffee table. "Tangan dia kuat", bak kata Husband a.k.a Ayah Iman.

  7. has good eye and hand coordination. Bila dia nampak mainan yang dia suka, he'll try to grab it. Kalau letak dalam basin mandi, dia akan capai all the katak, butterfly, badak yang ada di dalamnya. No, Iman tak ada itik-itik kuning macam iklan DiGi tu. Dan, the best bukti adelah, hold to his nenen wheneva he is in the position on my lap. New addition is, bila depan aquarium, he'll touch the tank. Konon2nya boleh sentuh ikan-ikan emas kecik yang gemok itu.

  8. masih suka menonton tv. I want to subscribe disney channel lah. Masih belum subscribe. Can replace with sport?? Cannot aaa?

  9. dan juga, he loves when i read him storybook. Dia akan pegang-pegang that book, which full with colors. "Can buy flash card tak Ayah?"

  10. kata nanny Iman, "Baby dah pandai pegang botol sendiri lah." Oh rasanya itu bergantung kepada suka-suka hati dia.

  11. make sound bila rasa-rasa ditinggalkan oleh Ibu sorang-sorang depan tv, sebab Ibu nak masak kat dapur, wheneva Ayah is not home yet

  12. ada 2 orang kawan, Alia and Anis. Both are 18 months-old friend at his nanny's. But he close to Alia, kata nanny.

  13. belum ada gigi. not yet. so, me not yet cedera kena gigit lah :)

  14. pattern tidur terbaru adalah, golek kanan golek kiri, mumbling to himself, and ZZZZzzzz.. And of course, with some lullaby selawat dan zikir.

  15. owh, he's small size baby, kata paed, ikut parent dia yg cute nih muahahaha. weight 6.6kg. height 64cm. tapi rasanya, he has good appetite sebab boleh habiskan 4-50z sekali minum. Alhamdulillah. High metabolisme? Ye la kot. Wah, boleh jaga body figure hahaha..

  16. syok bawak dia berjalan-jalan sebab bila dia dalam (a) car seat, dia akan diam dan tidur, dan juga bila dalam (b) stroller, dia akan sibuk main dengan mainan dia, janji jangan berenti, kalau berenti, dia akan try to bangun sendiri. Cuma kalau dalam (c) carrier, akan sampai 1 tahap, dia nak keluar dari itu carrier.

  17. ha, bila dia melakukan aktiviti menenen dia, bila ada seseorang bersuara (esp his dad), dia akan berhenti nenen, dan pusing pandang orang yang bersuara itu. Kadang, bunyi kat tv pon boleh attract dia.

  18. kalau mengantuk sangat-sangat, he could sleep in bising tak hengat environment. Rasanya dari kecik kot macam nih.

  19. wheneva he saw me, he'll stare at me, dan tegur (his daddy said) dan seolah-olah berkata "Ibu, nak dukung boleh?" or "Ibu, boleh ambik Iman?" or "Ibu, nak nenen".

  20. ha ini lagi satu pelik, bila dia gelak-gelak sebab kena agah, lama sket lepas tuh dia akan tersedu-sedu. Omputih kata hiccup.

  21. of cos, manja dengan Ibu dan Ayah :)



6 comments:

aieesha.salleh said...

adoi laa iman.. so cute.. hehehe.. storybook ape mu bace ke dia?

Wafaa said...

Iman ada banyak story book. Seme kanak-kanak punya.

yumyum said...

8. masih suka menonton tv. I want to subscribe disney channel lah.

masa nak subscribe astro dulu channel tula mesti 1st masuk list. mommy ayra gila hannah montana! hahaha

Wafaa said...

dulu dah subscribe disney channel. lepas tu ada world cup 2006, tukar ke sport channel. olimpik lagi. lepas tu langsung tak tukar balik. nak disney channel, national geo, sport, entertainment. tapi nak harga RM60. boleh?? haha.. nak semua tapi nak harga murah ^_^

Nae @ Naz said...

kak wafaa..bumbo seat ni secure kan? kalau bb godek2 dlm tu pun dia stable kan?

Wafaa said...

secure. Iman suka. kalau nak buat keje & ayah dia takde, letak je Iman dalam tu. pastu dia tengok la Ibu dia sidai kain ke, dok depan pintu dapur tengok Ibu dia masak ke. wat teman sembang ;p