Wednesday, April 08, 2009

Grief period, masih

I dont have anything to write but to share some last moments with my dad.
  • I applied 2 days (30th and 31st Mar) to balik kampung, spend time together with my family
  • 3 jam sebelum sampai kampung, my mom called, bagitau ayah penat. I cried in the car for 3 hours, with Iman on my lap.
  • Baba nak jumpa semua anak-anak, dan yang last sekali sampai rumah is my 2 sisters from Penang.
  • We then decided to send him to hospital. Tapi, aku terpaksa balik awal sebab suasana di hospital is not good for Iman. No, i dont blame my lil baby.
  • Baba was admitted to Wad 1. He looked so pale, tak cukup darah, doc cakap. So the next day, 29th, masuk 1 pain darah.
  • Petang 29th, aku tak dapat tengok baba sebab MIL nak pegi rumah adik dia. I blame myself sebab terpaksa ikut.
  • The next day, Isnin 30-Mar, kami adik beradik ke hospital lagi sekali. Since that day was public holiday, jadi kami hanya bawa birthday card untuk Mama, with all signatures of us (adik beradik) plus Iman and Husband. My brother went to KB to buy a big secret*recipe cake. The rest, went home to take some rest.
  • I was at my grandma's house when my mom called "Long, baba collapse. Tak sedar."
  • We rushed to hospital. Semua ada kat sana. Yasin recited. I peeked into the emergency treatment area in the ward, nampak dada Baba berombak-ombak. Fighting for his life. Deep inside my heart, I know, I'm losing him, sooner or later but I pray for him to be better.
  • Then the doc called my mom. Nampak, Mama ajar Baba mengucap kalimah syahadah. A few minutes later, Mama pandang aku dan geleng kepala. Lemah lutut. Innalillah. Aku ke katil, usap kepala Baba. Cium dahi Baba. Jauh di sudut hati aku, aku sangat-sangat berharap, ada kesilapan pada mesin-mesin yang ada di sekeliling katil. Sangat-sangat berharap agar Baba hanya tidur dan akan bangun kembali. Tapi ini semua kerja Allah swt, yang meminjamkan Baba kepada kami adik beradik sementara waktu.
  • Baba died at hospital, at 5.50pm dan selamat dikebumikan pada jam 11.30pm.

Sedih sangat bila mengemas barang-barang baba. Ada baki bubur nasi yang baba tak habiskan. Ubat untuk belah petang yang tak sempat baba makan. Kek yang tertulis 'Happy Birthday Mama' yang tak sempat baba rasa. Baju yang baba pakai pada hari terakhir nafasnya. Terlalu banyak kenangan. Tapi kita yang hidup ni, harus terus tabah. Semua orang akan menghadapi benda yang sama. Semuanya sudah tertulis di loh mahfuz. Dan kita, tak tahu bila akan dijemput-Nya.

Terima kasih, kepada semua yang datang menziarah. Kepada yang membantu mempercepatkan urusan pengebumian Allahyarham baba.

And, I've lost 3kg, semenjak hari itu. Masih di awan-awangan, untuk menerima semua ni.

8 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Al-Fatihah..ingat wafaa, mati itu PASTI..itu janji Allah..

Wafaa said...

ye. dan kita, bila-bila boleh dijemput, kan?

aS_c0mei said...

sedih aku baca ni.tp at least,mu ada di saat akhir..klu mu kat kl,ya Allah...hanya Allah je la tahu...btol tu,takot plak ckp pasal mati...

take care tau..sabar banyak2..

aku turun 2kg sbb operate gigi....

iyma said...

hai wafaa...

sedih baca ni..aku rasa lagi sedih drpd apa yg aku tgh alami skrg...just 5 days separated aku dah melalak..apetah lagi kalau cm ko...takziah again..

cmne urusan pencen ayah ko? dah setle? aku harap aku helping by giving u the contact person..he's telling and asking soo much things yg aku x reti nak explain balik...tu aku rasa senang ko sendiri ckp dgn dia..

Marliza Radzi said...

ya Allah, sedihnya.

semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang2 beriman.

silent-no-more said...

Wafaa,

Aku nih Bahiyah

Sorry to hear about your dad.Takziah utk family ang ok. Tak boleh imagine kalau aku ada kat tempat ang sekarang :(

Take care.

Wafaa said...

Terima kasih semua. I shd be ok now.

Haniza said...

TAKZIAH WAFA..TABAHKAN HATI YE..