Monday, July 06, 2009

cincin

2nd entry.

Aku buat stock take sabtu lepas. Masa amik wudhu untuk solat asar, i took off my ring. Cincin belah rotan, cincin risik. Kemudian, masa drive balik, baru perasan tak pakai cincin. Aku terlupa dan tertinggal kat tempat air semayang kat surau.

Dan hari ni, masa lunch, aku nampak sorang kakak ni. Aku cakap kat dia pasal cincin tertinggal tu dan mintak tolong dia tanyakan sape-sape. It's overheard by one penglipur lara ni. Dia tanya aku "Awak tertinggal kat mana?". Aku jawab "Kat surau". She was like "Haaa.. sape suruh tinggal?". Panas hati aku. Aku jawab "Kalau tak ada rezeki nak wat macamane."

Kenapa mesti ada respons macam tu? Bukan nak mintak kasihan ke ape, tapi ayat cam harem macam tu buat aku rasa angin satu badan. Tau tak maksud TER. TER means we do it not on purpose la babe. Bukan sengaja. Aku takde la bodoh or kaya duit bersepah-sepah sampai nak tinggalkan cincin. Walaupon hanya cincin belah rotan, tapi tu cincin risik. Dia tanya lagi "Cincin kawin ke?". Aku kata "Tak. Kawin dapat gelang." Kalau aku kata tu cincin risik, taktau la apa respon dia. Maybe dia akan kata "Haa cari pasal tinggal rata-rata." or what?

Please la people, tak perlu bagi respon macam tu.

11 comments:

iyma said...

huh..sungguh hampesh respon dia..aku paham perasaan ko..sila abai kan je wafaa, org cmtu..aku dah biasa dgn org2 cmtu..aku rasa better dia diam drpd bg komen yg buat org sakit hati kan..and aku jugak pernah hilangkan cincin risik aku! berhari2 aku nangis & menyesal..iye la..wpon cuma belah rotan, ada sentimental value kan..luckily jumpa balik sbb ada akak cleaner yg baik hati tlg simpan :)

x pe lah..kalo xjumpa anggap je xde rezeki..maybe lps ni ada rezeki lg besar tunggu..mana tau ur husband nak belikan rantai besar ke..wow!! :)

ellyWong said...

oh nooooooooooooooooo... takziah wafa...:(

Wafaa said...

Imah: jumaat nih amik kereta baru. tu kot hadiah dia. wahhh.. ni kalau laki aku tau, habis kena ceramah. nasib baik dia tak baca blog aku. erk...

Elly: :) :( :) :( dah tak berapa nak betul dah :))

aieesha.salleh said...

hmm, penglipurlara yang kecoh.. cuba nanti kalau dia lak yang hilang.. alahai, nak buat camane? takde risik2 kat orang2 or kakak2 cleaner ke?

Wafaa said...

ada. tapi aku rasa macam tau je sape yg amik. tapi tak baik buruk sangka kan? so, anggap je takde rezeki

nizaa said...

jgnkan cincin. kad besday org tersayang bagi pun simpan. apatah lagi cincin yg sah2 ada value. sabar je la wafaa. tak kena btg hidung dia lagi....good for u sbb fikir tak dak rezeki. mmg suma tu kuasa Allah...

BeMiE said...

dah nak ilang nak wat camner... kalau org yg marah tu nak tlg carikkan takper.. yg diaorg tu membebeljer... cakap macam laa dia tak penah hilang barang... heheheh emo plak... tak per ada duit nnt beli baru.. semoga semuanya berjalan dgn lancar..amin

~Sasha Farina~ said...

takde rezeki tu.. takper, jgn pikir sangat. bukan kita mintak cincin hilang kan? :) Insya Allah tuhan ganti dengan yg lagi elok kemudian hari.

orang orang macam yg awak sebut tu.. jgn dilayan. mmg buang karen ajer!

iyma said...

kereta besar?? adakah grand livina yg menjadi idaman mu itu!! wah..syok nyer!!!

Wafaa said...

Niza: ya betul. tiket tengok wayang pon simpan. LOL

bemie: betul betul. kalau membantu tak pe gak. ini makin tambah panas hati ada jugak.

shasha farina: betul jugak. ada hikmah dia tu.

imah: grand livina terpaksa dipospon sehingga dapat anak 3-4 orang hehehe

ain alida said...

i hate people yang perasan bagus nk bg ceramah mcm dier bagus sgtla tuh...

sorry tersgt emo psl ni sbb org2 bangap mcm nila yg menjadikan kite nk lempang mereka pakai selipar.

again, i feel ur lost, i hate it when i lost sumthg.

sabar eyh wafaa, insyaAllah ada rezeki dpt balik okeh.

dont give up hope =)

p/s - pardon my 18sg words. just giving away my thoughts...