Thursday, August 06, 2009

Nasi kerabu, cupcake

Weekend lepas masa pegi beli groceries, Husband suh amik bunga kantan. Dia kata "Esok nak makan nasi kerabu." So, aku pon pegi la cari bahan-bahan untuk nasi kerabu.

Sambal kelapa terdiri daripada:
  • 2 ekor ikan kembung (rebus/bakar dan ambil isi. Tumbuk.)
  • Kelapa (goreng tanpa minyak. Tumbuk panas-panas. Then gaul dgn ikan.)
  • 1-2 biji bawang merah kecil (dimayang halus)
  • 1 batang serai (dimayang halus)
Semuanya gaul-gaul. Perasakan secukupnya.

Ulam-ulaman dan sampingan yang sunat ada:
  • taugeh, mentimun, bunga kantan, kacang panjang
  • Telur masin
  • keropok goreng
  • budu (takde ni bukan nama nasi kerabu)




And this is my latest baking project. Resepi dia takde softcopy. Tulis kat kertas. Ada kat board kat dapur. InsyaAllah kalau ingat, nanti aku share kat sini. Sedap. Hehehe. Puji diri sendiri. Buat 1 adunan, dapat 20 biji kot. Lembut. Sihat sikit kot sebab aku kurangkan gula up to 100gram. Kes tak cukup caster sugar ;p

10 comments:

maryam said...

wahhh nasi kerabuuuuuu..sukaaa suka nasi kerabuuu

e.l.i.s.s.m.i.e said...

wah jeleznyaa...aku x reti baking :(

mushy shizzy gina said...

wahhh!!! aku mao try nasik kerabu lah!!nampak cam senang...hehehhe

Wafaa said...

cikyam: suka suki :p

eliss: takpe, ko teror masak

baby: sonang jo tu. ko buat aaa ;p

aieesha.salleh said...

aaaa.... nasi kerabu.. lawan kopok. syedapppp

nizaa said...

sedap nya muffin...

iyma said...

yeay!! resepi nasik kerabu!! yeay!! aku print ek... :)

eh..tp bkn ke patut ada kuah yg cam gulai tu..yg tu cmne buat nye?

Wafaa said...

Aishah: ya betul. takde keropok, maka pincang lah nasi goreng ;p

Niza: weh, nanti jumpe kat rumah nuha ek. InsyaAllah aku sampai kalau tak ada aral melintang

Imah: itu tumis namanya. tak reti buat tu. nenek aku buat tumis, sedapnyeee.. selalu dia tapaukan aku kalau aku balik KL :p

mushy shizzy gina said...

yea yea aku dah amik resepi nasik kerabu..mlm ni aku nak buat yeehaaa!!!

Wafaa said...

waaahhh rajinnye ko. sempat ke? nanti bagi aku sket hehe