Thursday, August 20, 2009

schedule during puasa

InsyaAllah, minggu depan puasa. Tapi, aku belum sempat duduk dengan tenang dan buat jadual masak untuk sepanjang bulan puasa ni.

Kompeni bagi balik pukul 5.15 petang sepanjang Ramadan ni. Ada beza ke balik 15 minit awal dari hari-hari biasa? Hmm.. tak ada kot. Nak ke parking, nak keluar ke jalan besar lagi, jammed dengan pelbagai jenis kenderaan. Traffic light ada 6. It's so jangan mimpi la kalau semua lampu hijau. If it is, it'll save a lot of my precious time. Ambik Iman. Dan, tiba lah sangat yang aku taktau camana nak buat nanti.

Iman, selepas seharian tinggal kat rumah nenek Mun dia, he'll turn like koala bear. Tau tak camane? Nak peluk kita sepanjang masa, even kalau kita berdiri, he'll attach to u like a cute koala bear. What on earth I can do to prepare juadah berbuka? Sometimes i'm thinking that i'm a bad house manager. I don't know how to manage :( :(

I wish I can cook juadah berbuka. Tapi, time is the barrier. I want to cook tapi kalau anakande dah jadi macam koala bear, dan nak dok dengan kita 26 jam, mana nak masak, nak hidang, nak buat semua tu. Kalau Husband balik awal, semua tu tak jadi masalah. So, let's hope and pray, suami ku balik awal. Tapi, ikut pengalaman puasa tahun lepas, he arrived home few minutes before azan Maghrib :(

Dan, aku rasa, beli lauk berbuka is the best option. I hate it but I have no better choice :(

Haaa.. malam tadi Iman buat sesuatu di luar jangkaan. Aku sakit kepala malam tadi, so, aku decide nak baring je dalam bilik dan tutup lampu semua. Lepas hidang makan malam kat Husband, aku masuk bilik. Tak sampai 2 minit, Iman ketuk pintu. Aku buka pintu dan angkat Iman, letak atas katil. Iman panjat-panjat badan aku dan kemudian dia turun katil dan ketuk-ketuk pintu nak keluar. Aku bukakan dia pintu, dan dia keluar. Aku cuba untuk melelapkan mata semula. Tak sampai 5 minit, Iman ketuk-ketuk pintu lagi. Oh my... dah benda macam tu jadi 4-5 round. Husband berdiri depan pintu, dia kata "Iman nak dua-dua orang dok depan mata dia." Then, aku keluar dan baring atas sofa. Baru la Iman boleh duduk dengan aman damai. That's my son.

9 comments:

Norfazidah Binti Saari said...

kita mempunyai masalah yang sama wafaa..anak dara aku sure sibuk nk berbuka nanti..kena pkirkan sesuatu bagi dia leka..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alahai..sama laa ngan nuha..asyik nak lekat jer..aku tengah masak ni, duk pegang kaki berdiri belakang aku..huhuhuhu..seb baik suami aku sampai umah x lewat mana..sempat la ku msk simple dimple :)

iyma said...

ala..weekend kan boleh masak..career woman kan..mana sempat masak time weekdays...dgn ank ala2 cute koala bear tu...heheh

aku plak, alhamdulillah la cuti 3 hari aku utk teman husband aku kat johor dah lulus..then aku ada masa 3 hari utk jd full time housewife utk masa buka & sahur..i cant wait!!! :)

iyma said...

oh, ayat akhir aku tu sebenarnya "masak buka & sahur".. tertinggal huruf K.. :D

yumyum said...

hehe been having the SAME problem now. ada Papa pun tak jalan. aishhhhh flattered but I HAVE TO DO MY CHORES LA SAYANGGG
last2 abih masa dah kul 9 , naka makan pun penat. dugaan dugaan. tgh contemplating jugak nak beli or masak ni.

Wafaa said...

zie: sibuk berbuka tu tak pe lagi. sebab Iman tu kalau ada orang kat meja makan, dia pon datang la nak makan sama. suka betul makan.

eliss: ye Eliss. pegang kaki kita, dan bila kita pandang ke bawah, dia sedang memandang kita dengan penuh kasih sayang :p

Wafaa said...

imah: tu la huhu.. tapi hari2 kalau beli, bosan la pulak.

cik yam: kena buat selang seli kot. mau pancit hari2 nak berkejar dgn anak, nak masak lagi.

~Sasha Farina~ said...

adoi laa hai.. takleh nak berpisah ya. hehehhe..

Wafaa said...

Kak Sasha: nampak gaya mcm tu la. bangun tido tengok ibu tak ada, nangis2 mencari, merangkak dgn lajunya ke dapur cari ibu