Monday, October 05, 2009

1 tahun sudah

Alkisahnya, setahun yang lalu, Iman lahir jam 2.20pm.

Selamat hari ulangtahun, Iman. Iman dah setahun. Iman dah tukar status dia menjadi toddler, bukan baby dah. Tapi Iman tetap baby Ibu & Ayah :) Dan Iman masih lagi suka n3n3n dengan Ibu. Hehehe...

12 tengah malam 4-Oct-2009, kitorang kat rumah sepupu Husband @ Tasik Puteri. Iman baru bangun tidur selepas tidur beberapa jam, start dari dalam perjalanan ke Tasik Puteri sampai la beberapa jam selepas sampai rumah sepupu tu. Bila midnight new @tv3 start, I was like 'eh ehhh... dah pukul 12. Happy birthday Iman'. Kiss kiss sket.

No cake cutting semalam, as we were @ sil's house @puncak aLam. Dan aku pon dah tempah cake for next week. So, let's potong-potong cake 1 week late. Hehehe..

Soalan biasa sekarang adalah "BILA NAK TAMBAH LAGI SATU?". Haa.. bila? InsyaAllah bila semua sudah bersedia dan Tuhan nak bagi, ada la rezeki.

Pada usia 1 tahun, Iman:
  • kadang-kadang curi2 berdiri sendiri dan lepas tangan, pastu goyang-goyang sambil tepuk-tepuk tangan.
  • belum boleh berjalan tanpa bantuan. Yeee... anak aku belum boleh berjalan, so takyah la nak banding2 "eh.. anak orang tu baru 10 bulan tapi dah boleh berjalan".. itu anak dia, bukan anak aku ok. Hahahahaha.. yes, aku emo betul bab banding2 nih.
  • Ada 8 batang gigi.
  • Banyak cakap. Baby language la, of course. Bukan macam kita-kita nih.
  • masih bf dan aku pon masih pump @work. Tapi tengah berkira-kira untuk campur sb my supply sudah drop dan tak dapat nak kejar demand. He drinks 5-6 botol of 5oz, a day. Pengsan makcik.
  • Pandai salam dan cium tangan. Berkat asuhan ku itu, dapat la extra $$$ raya hehehe
  • his digest system cepat betul process kalau Iman makan buah. So, ini menyebabkan Iman selalu uukk uukk bila makan buah. So, rasanya, iMan cepat lawas :)
  • memandangkan ada 8 batang gigi, no more makanan lembik-lembik. he ate almost everything.
  • he like sharing. Sangat pemurah. sampaikan makanan dalam mulut pon dia akan keluarkan, dan bagi kat kita kalau kita mintak .
  • kalau terbatuk, he will korek untuk buat-buat batuk. Adoi.. kadang2 kalau extra korek tu boleh muntah le anak ku sayang.
  • iman sekarang tak ada rambut sebab 1 week after hari raya, Husband c.u.m his Ayah dah cukur licin kepala Iman. Now dah tumbuh sket.
  • he can mix around. peramah sket la.
  • now ada beberapa wheel toy. lori la, truck la. biasa la, budak laki. if gegirl, of cos la byk doll doll segala hehe
  • memanjat adelah perkara yang digemari. meja makan tu penah dia panjat dan of cos la aku kena follow dia ke mana saja dia explore tempat2 tinggi.
  • kesihatan iman lately Alhamdulillah baik. Syukur Alhamdulillah. takpe lah Iman tak berisi macam orang lain asalkan kesihatan Iman baik.
  • berat dan tinggi belum tahu sebab belum checkup. To make appointment with his paed.
Semua parents mengharapkan anak mereka jadi insan yang berguna. Kami pon. Selalu berdoa dan kata pada Iman "Iman jadi anak yang dengar cakap Ibu ngan Ayah ye. Nanti boleh la Iman tolong-tolong Ibu kat rumah. Pastu, bila Ibu dah besar sket, nanti Ibu hantar Iman mengaji. Belajar solat semua-semua. Kalau Ibu tak dapat bagi Iman harta yang banyak, Iman jgn marah Ibu. Tapi Ibu harap, Ibu dapat bekalkan dan sediakan Iman dengan ilmu untuk Iman guna. Semoga dgn ilmu tu Iman dapat jadi orang yang berguna." Amin.

10 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

happy birthday iman...nanti nak mintak alamat yer :)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

hepi besday iman..
banyak dah perkembangan iman awak..
macam2 dah pandai kan..?
semoga menjadi anak yg soleh dan juga pembimbing kepada adik2nya nnt...

amin...

haida_s_h said...

happy birthday 2 iman :)

nizaa said...

happy birthday to iman..bila la cik niza nk jumpa iman ni..

iyma said...

happy birthday iman!! :)

Wafaa said...

Iman kata, "thank you all" cewah, anak aku cakap omputih *blink blink*

im_an_ibu said...

Happy 1 year Young, Iman!!!! :)

aieesha.salleh said...

hepi besday iman.. hehehe... sayu bila baca apa ibu iman cakap2 ngan iman.. mama saya pun sama..hihihi

|| NaFiRaa || said...

hepi bezday iman.. semoga sume doa ibu iman di kabulkan..aminnnnn..

**Nae/Naz** said...

hepi besday iman....

urghh tk ske jugak org yg suker suki compare anak kita ngan anak org len...