Friday, October 02, 2009

Oh Iman

Tu la. Baca lagi kat office, kan dah kena tegur. "Wafaa, are u ok?". Uwaaa... lagi orang tegur, lagi aku nangis.

Amir Yusuf. Bila tengok gambar-gambar arwah, mengingatkan aku kepada Iman. Iman macam tu lah dulu, kecik je. Size mereka seakan. Iman lahir bukan bersize besar tapi Alhamdulillah sejak lahir, amat mudah menjaga Iman.

Selain hari Iman demam, aku tak pernah berjaga malam. Walaupon Iman kerap bangun menyusu, tapi dia tidur balik.

Bab makan, Iman tak ada masalah. Iman makan semua. Alhamdulillah, setakat ini belum allergic dengan apa-apa.

Iman suka berkongsi. Makanan dalam mulut, kadang-kadang dia bagi kat aku hehe.

Ahad ini Iman genap 1 tahun. Walaupon masih belum boleh berjalan sendiri, aku tak kisah. Kadang-kadang Iman berdiri sendiri dan tepuk-tepuk tangan. Kemudian duduk. It's ok Iman, take your time. He is expert in cruising. Hehehe.. Iman ada 7 batang gigi dan dah boleh petah bercakap baby language. He can clearly said "tatih", "papa", "mmmmaa". Bukan, bukan kami dipanggil mama papa. Tapi aku rasa tu basic word untuk baby, at least untuk Iman.

Ada beberapa orang kata sebab aku tak bagi Iman dok dalam walker, sebab tu Iman tak boleh berjalan. And they comparing with other baby, 3 bulan lebih muda dari Iman, dah boleh berjalan dan bila dok dalam walker, laju je jalan. Dan Iman bila diletak dalam walker, hanya berdiri main mainan pusing-pusing tu. Dan bila ada yang berkata "Kalau H**** duduk, dah laju dah jalan". Oh, poor Iman. What I did that time was, go to Iman and kiss him. Kiss kiss kiss.

Here's an article i want to share. Baca lah. It's about a Q from nenek/atuk yang cucu dia umur 7 bulan tapi belum merangkak. Points taken below.

Each individual child develops and blossoms in his own way, at his own pace
.... not spending enough time on the floor, using an infant walker (which often eliminates the desire to learn crawling behaviors -- infant walkers are bad for proper development)
Dan ini lagi satu article, pasal walker. 1 para to highlight.
Many parents think that walkers will help children learn to walk. As it turns out, walkers interfere with learning to walk. In addition to decreasing the desire to walk by providing an easier alternative, walkers strengthen the wrong muscles. The lower legs are strengthened, but the upper legs and hips become relatively weak. The upper legs and hips are most important for walking.
Oh, i'm not offend parents yang belikan walker untuk anak-anak mereka. It's just personal choice.

As my Iman, setakat ni secara traditional. Tak ada buai, tak ada puting/pacifier, tak guna boucher. Awal-awal lepas pantang, ada orang suh aku belikan buai, suh bagi puting/pacifier bila tengok Iman kuat menyusu. Tapi aku biarkan masa berlalu macam tuh, ignorekan suara-suara tu. Alhamdulillah, tanpa buai, Iman boleh tidur lena. Tanpa puting/pacifier, Iman tidak kelaparan.

Itulah Iman.

Entry emo menjelang ulangtahun pertama Iman.

14 comments:

nizaa said...

pedulikan je apa org ckp.. yang penting, ko mesti buat the best untuk anak ko kan...

iyma said...

every parents do the best utk anak masing2..biar la apa org nak ckp, wafaa..u know the best for iman..

and aku kurang setuju la jenis org banding2kan anak ni..huh (emo jgk)

yumyum said...

sabar eh wafaa, buat dek sahaja org compare. n what you did was right (kissing him when somebody compare him to others)

setengah org tak paham, or maybe dia punya natural nak compare things one to another. tapi apa2 pun bukan diorang yg jaga anak kita, do what you think best for your baby, tak yah pk org kata apa, amik mana yg beneficial sudah.

kitorang ada walker pun sbb office bagi, kalau tak mmg tak beli lah. pakai pun ada la tak sampai 10 kali kot. sbb takde org nak tgk dia when papa isnt around n mommy nak buat keje kat dapur. lagipun my father totally oppose the idea of putting baby in walkers.

jalan lambat n jalan cepat tu pun ikut baby tu, mana tau si iman ni jalan lambat sket pastu jadi sprinter negara in the future. MAANA TAU kan. hehe

alamak paaannjangnye. sorry hehe

Wafaa said...

niza & Imah: ye, tak ada orang suka banding2 nih.

cikyam: tu la pasal. my mom pon cakap benda yg sama. "bukannya diorang yang jaga anak kita". sprinter? jgn jd sprinter masa kecik sudah, penat aku nak kejar. huhuh

aieesha.salleh said...

hehehe.. biasa lah tu mek.. aku ingat doktor pesan, no walker, sebab senang accident yang nanti kena jahit2.. so aku tak beli walker.. walker yang ada adalah temurun dari aunty ashraf (kazen aku).. itu pun, bila ashraf pakai, dia reverse.. hahahha..

Wafaa said...

Iman masuk walker bergerak gak tapi dia akan cari apa2 utk berpegang, macam dia dok buat selalu tu hehe. selepas beberapa lama, kaki dia dah keluar dari walker, nak panjat keluar. bahaye!!!

yumyum said...

haaaa-- terang2 menunjukkan yg your son needs no walker! bahaya! hehe

~Sasha Farina~ said...

anak kita.. kita yang lebih tahu :) Selamat Ulang Tahun Iman sayang!

im_an_ibu said...

besela tuh wafaa. anak kite ade je yg xkene. anak diorg sumenye perfect. anak gemuk salah, anak kurus salah. kuat meragam salah. xmeragam langsung pon salah. anak peramah ckp bahaye, anak yg asyik nak berkepit ngan kite pon salah. manusia mmg xpenah bersyukur...

Wafaa said...

cikyam: betul tu. smlm aku cakap kat mil aku, Iman dok dalam walker dia asyik nak panjat keluar. lagi bahaye.

Wafaa said...

kak Sasha: Iman dah masuk setahun semalam :) seronok je dia dapat hadiah dari Ibu dia hehehe

yumyum said...

Happy Birthday Iman! semoga membesar menjadi anak yg soleh dan taat pada ibu n ayah eh. mmwahhss kiss sket

Wafaa said...

Ibu kak Iman: betul tu. cara makan pon kena komplen. siap kata "tak seronok tengok dia makan". sadis betul.

im_an_ibu said...

wah, to that extend? ini serius... hehehe...