Monday, April 19, 2010

Iman @ 18 month

4-Apr lepas Iman cukup 18 bulan. Mari list down apa perkembangan anakanda sorang ni.

  • di usia 18 bulan ini, baru aku perasan yang Iman ada 14 gigi. 4 bawah (depan), 4 gigi geraham (atas dan bawah), 2 gigi taring (ke orang panggil apa?). Dan yang bermasalah adalah SAYA. Sebab Iman banyak main dari gosok gigi betul2. So, kepada yang anak2 gigi tak banyak tu, tak yah la bersungut. Bila dah ada gigi banyak, dan anak gosok gigi main-main, it is a problem.
  • Tak mau minum susu dari botol. Nehi nehi nehi. Kat rumah pengasuh, ok je. Tapi bila kat rumah sendiri & hujung minggu. Paling banyak dia minum hanya 2 botol. Itu pon 2-3 oz je. Selebihnya, his beloved n3n3n.
  • Sekarang dah pandai tarik baju si Ibu, kemudian dia akan cari bantal dan tanpa berlengah-lengah lagi Iman akan 'bing' (baring) sambil menunggu untuk din3n3nkan.
  • Tiru aku masak kat dapur. Cuma Iman akan 'masak' dalam dump truck dia with a real senduk. Hmmm.. cakap pasal senduk, I lost my fav senduk. Ntah mana pegi. Iman? Mana?
  • Kalau time makan, tolong jangan tunjuk cawan atau gelas atau apa-apa yang berisi minuman depan Iman. Iman suka minum air. Bagi dia makan dulu, then baru bagi air.
  • His Ayah said, "Iman suka minum air dari gelas besar. So, letak susu dalam tu, kasi dia minum." And, it works!
  • Faham beberapa instruction. "Iman, tolong Ibu tutup kipas". "Iman, ikut Ayah pegi dapur, minum air". "Iman, salam Ayah." "Iman, kiss Ayah". "Iman, peluk Ayah".
  • Toys? Banyak dump truck.
  • Selain nasi, he can eat on his own.
  • Pandai buka peti dan cari yogurt. Kalau ada, dia kan amik dan bawa yogurt kat kita sambil kata "Nak...".
  • Less day nap. Max 2 kali. 1 round can go up to 2 hour.
  • Belum pandai cakap. Ada orang kata "Iman lambat dapat jalan. Cakap pon lambat". Ini lah jenis manusia yang tak reti nak bersyukur. Deng.
  • Suka kucing. Tapi bila jumpa dog, dia ingat kucing. Oho.
  • Ada a few iklan yang Iman suka and he'll dance i.e iklan Nescafe. How he dance? Macam robot.
  • Bila dah biasa keluar pegi kedai dengan Ibu, kadang-kadang Iman akan 'tarik' tangan Ibu masuk kedai & pegi ke chillers ambik Vitagen or yogurt. Ops.
  • He share his toys but anything related to me or ME, a big no. Cth: If i gave something to other kid, he'll try to get it from that kid. Hmm..
  • Iman budak lelaki yang kurus. Dia tidak debab dan gemok. Sekian, terima kasih.
Me:
  • Noriday? On off. Tapi dah berbulan off.
  • Kadang-kadang masih engorge dan sedikit sakit bila dah penuh sangat. Hehe.

2 comments:

iyma said...

noriday on off? x pe ke? x de side effect?

aku ingat xnak amek sbb aku ni pelupa mkn ubat..takut la kalomkn x ikut aturan bleh effect..tu plan nak amek implanon..

Wafaa said...

On off noriday pada aku adalah kat menstrual cycle. Now, bila aku off, cycle aku normal. Maybe sebab aku dah tak pam dan breasfeed belah malam & weekend je.