Wednesday, December 01, 2010

Manual breastpump

Come across one blog. The writer stated that she did not recommend manual breastpump to other mommies out there. I used Philips AVENT ISIS Manual Breast Pump. Clearly stated, a manual breast pump and it served me really well. Hmmm... it is her personal opinion. Tak boleh salahkan dia but for me, it's up to personal choice.

The pump served me for 18 months, every single day, without a failure. And Iman was on breast milk for 14 months. At his 14m2w, I introduced him formula milk. I continue pumping for another 4 months and decided to stop pumping breast milk when Iman was 18 months. That time, I cannot express 1 oz after 30 min pumping. So, cuci semua & masuk kotak. However, after being introduced to formula milk, Iman continue direct n3n feed until now, at his 26 months. He'll turn 26 months in 3 days time. Ingat nak stop tapi bila one whole day tak bagi, it'll engorged. Then, breast milk weaning plan postpone until further notice.

Aku tahu, kat luar sana, tak semua orang mewah dengan breast milk. Aku ni kira biasa-biasa je. Not a type yang boleh dapat 8oz sekali pump. Using manual pump, aku memang boleh rely on it to express and make EBM stock. Allah bagi rezeki untuk Iman.

Mula-mula baca statement manual pump is not recommended, aku rasa nak je bagi komen. I have my personal blog, so, aku bebel je kat sini. Maybe that writer guna brand lain yang memang ada banyak not so good reviews. Macam ni la senang cerita. Kalau rezeki banyak Allah bagi, guna apa-apa pump pon tak apa. Dan tak semestinya guna manual pump, you dikira gagal. Don't ever under estimate what your manual pump can do. If you do not make study on what pump you gonna purchase and you purchase a not so good one/brand, then do not make such recommendation (on not using manual pump).

Ok itu je. Dah lama tak cakap pasal EBM, pump session. Rasa macam dah bertahun. Padahal baru 8 bulan berenti pumping.

Note: This is my personal opinion. I am not offending anyone's feelings. The choice is in you hand. Thank you.

6 comments:

efa fairuz said...

betul la wafa..sy dulu pakai manual pump je..lagi la basic, pureen je.. pakai yang letak, tarik tarik, n susu keluar.. tapi bila Allah bagi rezeki anak, sekali pumping penah je dapat sampai 10oz..no big deal..kdg2 sampai terpancut2.. hmm maybe breastpump yg dia guna tu tak sesuai dgn dia kot.. maybe la.. sy mmg mampu pakai yg basic je, 30 hengget je.. tapi boleh je pump buat stock semua.. so rasanya antara nak dengan taknak heheh.. no offense jugak :D

Lin Ghazale said...

sila bgtau aku blog siapa kah itu.haha. DM DM DM DM!

ajan said...

hi wafaa!
Its been a while since i last commented.

Btw, I pun pakai avent isis manual and it has never, ever, everrr dissapointed me in any ways.

Lepas tu konon nak hebat sikit i beli la double electric pump, tapi spectra aje, nak beli medela or avent memang tak mampu.

Tapi hish, haraaammm pump 45 min pun baru dapat 4oz je. I thought its because my babies werent used to it yet, tapi after 2 weeks takde improvement pon, i went back to Avent yang disayangi.

I guess the type of pump that works for you depends on you kot. Too bad she doesnt like manual pump cos mine memang berjasa habis!

Haih, tiba2 rindu nak pump susu lagi. =P

Whitemusk2508 said...

wafaa..setuju laa dgn kamu..ape jenis pump pon xper..rezeki tu Allah yg bagi..bukan depend on pump yg kita guna..aton sendiri dah face...guna both manual & electric..hasil sama..cuma electric ni tak memenatkan kita aje, bkn menambahkan susu..org yg ckp cmtu xbelajar ke ape, ke kurang ilmu..haissh..walaupon saya ni masih baru dlm bidang ni, tp saya tetap nak komen..huhuhu

iyma said...

aku rasa benda ni depends on org kot..sbb aku pon pakai manual at first..sejam baru dpt 4 oz and buat aku menangis meleleh2 air mata (kalo ko ingat aku ada wat entry ni)..

then, ada ofismate jual medela freestyle dia, RM600..aku pon beli la..and, alhamdulillah, dpt la 4 oz for 20 minit..

aku jenis yg x byk susu, so aku bersyukur aku tetap dpt bg suri BM wpon x dpt bg exclusively..and wpon cuma smpai umur dia 5 bln sahaja..

i wish i could give her more......

opinion aku, x patut dia x recommend pump tu since selama ni aku baca pump tu elok utk semua org..kecuali aku & dia je la kot...huhu

Anonymous said...

Mate. Blog ini adalah luar biasa. Bagaimana saya membuat tampilan ini bagus?