Thursday, October 06, 2011

Books

Iman surprised me. He really did!

Selama ni aku selalu risau pasal dia kurang minat buku. Sangat risau. Reading about other toddlers yang suka buku, kalau tak suka pon at least minat buku, buat aku agak risau. Sampai dalam birthday wish dia 4 Oct lepas pon, aku selit sekali doa dan harapan aku untuk dia belek buku sikit-sikit.

Sejak sebulan lepas, aku kembali kepada hobi lama. Reading. Yes, aku dah lama tak sempat nak baca buku. Aku hanya baca buku yang santai. Be it novel, cooking books, and a few more. Dan, pada malam tu, on his birthday itself, macam biasa aku habiskan satu novel ni. Lampu bilik tidur memang aku tutup tapi aku pasang lampu bilik air. Katil kami mengadap bilik air, jadi cahaya cukup terang untuk aku membaca. Suddenly Iman datang, jenguk-jenguk apa yang aku baca. Dengan spontan, aku bangun dan ke bilik sebelah. Aku ambik 1 buku ni. Biasa kalau aku bagi dia buku tu, dia belek 2-3 minit je. Tapi kali ni, lama. Lama yang sangat lama untuk Iman. Sampai aku tak boleh sambung baca novel sebab dia nak aku bacakan dia buku untuk dia. Sampai aku kena tutup lampu bilik air sebab dah dekat pukul 1 pagi. Yes, pagi.

Dah 2 malam dia tidur macam tu. Aku harap, habit baru ini akan berterusan. Kalau bukan hari-hari pon tak pe. Asalkan dia ada hati nak buka buku. Walaupon baru 2 hari dia nak belek buku sebelum tidur, at least, itu permulaan yang baik untuk gadget boy macam dia.

Alhamdulillah. Keep it up Iman. We'll get you more books!

Love.

1 comment:

MAMASUE said...

aku rasa mebi sbb ko pun dah start baca buku kot,dats y dia pun terikut2.good luck both mummy n son!